Faze roditeljstva

Recepti za trudnice: Super jela za prazničnu trpezu

Ana Todorović, nutricionista je podelila s nama sjajne recepte za jela u kojima možete uživati i tokom praznika a da ne opteretite vaš organizam i ne naškodite bebi. Prijatno!

Recepti za trudnice: Super jela za prazničnu trpezu

Praznici osim dobrog raspoloženja i veselih trenutaka donesu i poneki kilogram više. Znamo da praznična trpeza predstavlja izazov za mnoge trudnice. A šta sve može da se nađe na vašoj?

Integralne tortilje

Integralne tortilje se mogu naći u bolje snabdevenim marketima ili se mogu vrlo jednostavno napraviti kod kuće.

Recept:

  • 250 gr integralnog brašna (ili brašno od spelte)
  • 1/ 2 kesice praška za pecivo
  • pola kašičice morske soli
  • 150 ml kisele vode
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Način pripreme :
Od svih sastojka zamesite testo pa pokrijte i ostavite da stoji oko pola sata..Istresite testo na blago pobrašnjenu površinu i podelite na 8 jednakih delova. Svaki deo razvijte na oko 2 – 3 mm debljine. Dobro otresite višak brašna da vam ne gori u tiganju. Dobro zagrejte tiganj, a možete se dodati i kap ulja. Pecite oko 2 minuta sa svake strane ili dok ne dobije lepe tamno smeđe tačke. Pečene tortilje odmah pokrijte vlažnom krpom.

Nadev I

Namažite tortilju humusom (namazom od leblebija, može kupovni, neutralnog ukusa), prekrijte listovima zelene salate, naseckanim čeri paradajzom, rendanom šargarepom, komadićima crvene paprike, blago prelijte maslinovim uljem, dodajte rukolu po ukusu i urolajte tortilju: Presecite je na pola i ređajte na tacnu u kojoj će sledeći red biti toritilje sa drugačijim nadevom, pa se se dobiti živopisne boje.

Nadev II

Premažite površinu tortilje mešavinom blagog ajvara i mladog sira (može se dodati vrlo malo ljute aleve paprike ko voli takvu varijantu). Prekrijte sloj koji ste namazali na kružiće iseckanim tvrdim kuvanim jajetom, dodajte sveže povrće po ukusu (rendanu šargarepu, malo svežeg peršuna + po izboru). Urolajte tortilju i presecite je na pola. Secite je ukoso radi lepšeg izgleda.

Nadev III

Ocedite tunjevinu potpuno od ulja ili koristiti onu u salamuri, pomešajte 1 – 2 kašike tunjevine sa malo sitno seckanog crvenog luka, kašikom crvenog salatnog pasulja i supenom kašikom kukuruza šećerca. Dodajte malo maslinovog lja i limunovog soka. Urolajte tortilju i isecite je na pola.

 

Kanapei od svežeg krastavca

Svež krastavac operite dobro u rastvoru sode bikarbone u kome treba prethodno da odstoji bar 2 sata, zato što se ovaj recept pravi od svežeg krastavca kome se ne ljušti kora. Krastavac isecite po dužini na tanke listiće od kojih ćete praviti kanapee. Fil pripremite tako što ćete pomešati rikota sir, sa malo grčkog jogurta i dodati prepečen susam, beli luk u prahu i svežu mirođiju. U fil možete po želji dodati bilo koje sveže povrće: čeri, bebi spanać, rukolu, matovilec... Na listiće krastavca stavite fil, urolajte i pričvrstite dekorativnim čačkalicama.

Potaž od bundeve

Potrebni sastojci:

  • maslinovo ulje
  • praziluk
  • komadići šargarepe
  • bundeva
  • sirovo seme bundeve
  • bio kocka od povrća
  • malo neutralne pavlake
  • listovi peršuna za dekoraciju
  • krutoni (od prepečenog integralni hleb, poprskajte maslinovim uljem, možete dodati i origano po ukusu)

Način pripreme:

Na malo maslinovog ulja prodinstajte usitnjen praziluk, dodajte komadiće šargarepe i usitnjenu bundevu,  možete dodati i mali batat kako bi nutritivni sastav bio još bogatiji. Nalijte kratko prodinstano povrće vodom da ogrezne i malo više od tog. Krčkati na manjoj temperaturi. Kada povrće potpuno omekša dodajte Bio kocku za supe (1 kocka na 1/ 2 l čorbe). Prokuvajte još malo, sklonite sa ringle i pažljivo izmiksajte štapnim mikserom. Pri serviranju, u svaki tanjir dodajte vrlo malo neutralne pavlake, prstohvat sirovog semena bundeve golice i po cvetić peršuna.

Slično se pripremaju i potaž od brokolija, karfiola...

OBROK SALATE

Green miks salata sa grčkim jogurtom i sirovim bademima

Sastojci:

  • mix zelenih salata (ice berg, puterica, rukola, babx spanać, hrast, matovilec...)
  • 3 kuvana jajeta
  • čeri paradajz
  • svež krastavac
  • šaka samlevenih sirovih badema
  • morska so
  • krutoni – količina po ukusu
  • po dve kafene kašičice: sirovog semena bundeve, sirovog suncokreta, lanenog i čija semena.

Dresing :

  • grčki jogurt
  • senf
  • maslinovo ulje
  • malo limunovog soka
  • morska so ( malo)
  • origano (po ukusu)

Sve sastojke promešajte pa prelijte sa prethodno sjedinjenim dresingom. Ostavite salatu bar dva sata pre serviranja, odstoji jer će biti sočnija.

Crvenkapa salata

Sastojci:

  • 300 g belog pilećeg mesa
  • 300 g krompira
  • 300 g šargarepe
  • 150 g tvrdog sira
  • 70 g oraha + 70 g oraha za ukrašavanje
  • 4 jaja
  • 300 ml light majoneza (može i grčki jogurt pomešan sa malo senfa)
  • nar

Priprema:

Krompir obarite u ljusci. Ohladite i oljuštite. Obarite belo meso (možete koristiti i grilovano belo meso). Obarite šargarepu i jaja. Krompir i šargarepu iseckajte na sitne kockice.
U odvojenim posudama promešajte iseckani krompir sa delom light majoneza i šargarepu sa drugim delom.
Sitno iseckajte jaja i piletinu na kocke. Izrendajte sir. Sitno iseckajte orahe. Iz nara izvadite zrna. Slažite sastojke u slojevima, sa laganim pritiskom. Da bi salata izgledala efektno najbolje je da koristite metalni kalup.

Redosled ređanja:

I sloj – krompir
II sloj – belo meso + premazati light majonezom
III sloj – orasi
IV sloj – sir + light majonez
V sloj – šargarepa
VI sloj – jaja
VII sloj – zrna nara

Pileći ražnjići sa povrćem

Sastojci:

  • pileći file
  • morska so
  • bosiljak, origano, malo karija
  • ulje, senf, sok od jedne pomorandže
  • sveža paprika
  • zelene tikvice
  • šampinjoni
  • crni ili crveni luk

Način pripreme:

Isecite pileći file na što sličnije komade, prelijte marinadom koju ste napravili od malo maslinovog ulja, ceđenom pomorandžom, malo senfa i mešavinom začina i ostaviite meso da prenoći. Pred pripremu ocedite meso, naseckajte povrće na što jednobraznije komade. Ređajte na štapiće za ražnjiće naizmenično komad mesa, papriku, tikvicu, luk i šampinjone. Poređajte tako naslagane ražnjiće na masan papir i pecite u rerni 30 minuta na 200 stepeni ili u grill tiganju ukoliko ga imate.

Škarpina pečena u rerni

Potrebno je:

1 kg škarpine
3-4 kašike limunovog soka
2 kašike biljnog začina
kilogram krompira
200 g crvene paprike
100 g crnog luka
100 g zelenih maslina
100 ml maslinovog ulja
200 ml belog vina
3 čena belog luka

Način pripreme:

Preko očišćene i oprane ribe prelijte limunov sok, pospite biljni začin i ostavite da odstoji pola sata. U vatrostalnu posudu, na malo ulja, stavite pripremljenu ribu, krompir isečen na veće komade, seckanu papriku, crni luk i masline. Pomešajte maslinovo ulje, vino, kašiku biljnog začina i beli luk isečen na listiće. Time prelijte povrće i ribu. Pecite oko 40 minuta u rerni na 200 stepeni.

ZDRAVI NOVOGODIŠNJI DEZERTI

NAPOMENA: Iako su ovo zdravije varijante slatkiša, važna je umerenost u količinama.

Panakota od malina (servira se u dezertnim čašama)

Sastojci:

Beli deo:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 50 g šećera
  • vanilin šećer
  • kesica želatina

Crveni deo:

  • 500 g malina
  • 150 g kokosovog šećera
  • kesica želatina

Priprema:

Želatin prelijte sa 5 kašika hladne vode i ostavite da nabubri. U šerpi pomešajte mleko, slatku pavlaku, kokosov šećer i vanilin šećer, pa zagrevajte ali da ne proključa. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte nabubreli želatin. Lepo sjedinite belu kremu sa želatinom. Gotovu kremu sipajte u dezertne čaše do pola. Ostavite u frižideru da se dobro stegne.
Maline i kokosov šećer pomešajte, pa kratko prokuvajte na umerenoj temperaturi. Želatin prelijte sa 5 kašika hladne vode. Voćnu masu umutite u blenderu, procedite, a zatim sjedinite sa nabubrelim želatinom. Prohlađenom smesom dopunite čaše. Dobro rashladite dezert pre služenja i uživajte u nežnom ukusu panakote.

Zdrava čokoladna torta

Kora:

  • 100 g lešnika
  • 100 g badema
  • 100 g suvih smokava
  • 200 g svežih urmi
  • 2  kašike meda 

Fil:

  • kilogram batata
  • 200 g maslaca ili kokosovog ulja
  • 100 g kakao praha
  • kašika meda
  • 100 g crne čokolade
  • maline po želji za dekoraciju

Priprema: 

Usitnite po želji sastojke za koru. Dodajte po potrebi malo vode ako je smesa pregusta. Ubacite smesu u kalup za tortu. Skuvajte batat i stavite ga u blender sa maslacem i kakaom. Pola smese odmah prespite u kalup a ostatak umutiti sa 100g crne čokoladede. Sipajte i drugi deo fila u kalup i pospite sa malo usitnjene čokolade i ukrasite malinama. Torta je ukusnija ako odstoji jedan dan na hladnom.

Mandarine sa sladoledom od vanile

Potrebni sastojci:

  • mandarine
  • kokosov šećer
  • začini
  • sladoled od vanile

Priprema:

Kokosov šećer stavite da proključa i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte mirisne začine (cimet, karanfilić, šafran, anis…) i smanjite toplotu. Ne uklanjajte šerpu sa sirupom sa ringle sve dok sirup ne bude gust i ne dobije lepu zlatnu nijansu. Kada je sirup spreman, skloniti šerpu sa vatre. Očišćene mandarine staviti u sirup na nekoliko sati, povremeno ih okrećući. Kada mandarine upiju slatki sirup, pažljivo ih izvadite i stavite u čašu za serviranje. Prelijte sirupom i u svaku čašu stavite po kuglu sladoleda. Možete dekorisati svežim biljem i posuti prah šećerom. 

Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija