Faze roditeljstva

6 činjenica o trudnoći za koje do sada sigurno nikada niste čuli

Sledeće činjenice vam mogu zazvučati tako čudno, da ćete se dva puta vraćati da ih pročitate ponovo.

6 činjenica o trudnoći za koje do sada sigurno nikada niste čuli

Pripremite se, jer tekst koji sledi će vas naterati da bar 5 puta izgovorite Wooow! Ali, da, dobro ste pročitali. I, ne, ništa nije izmišljeno.  

Možete ostati u drugom stanju dok ste trudni

Iako ekstremno retko, do sada je zabeleženo samo 10 slučajeva žena koje su nosile dve bebe sa dva različita termina za porođaj. Fenomen je nazvan superfetacija i događa se kada buduća mama i dalje ima ovulaciju tokom trudnoće.

E, to se zove velika beba

Prema Ginisovoj knjizi rekorda najveća beba ikada težila je 10 kg i imala 71.12 cm. Ovaj slučaj je zabeležen 1879. u jednom gradu u državi Ohio (SAD). Mada smo naišli na podatke, da je u Australiji 

Možete uzeti otiske fetusa

Ok, ne baš stvarno, ali u toku prva tri meseca trudnoće vaša beba će razviti svoje sopstvene otiske prstiju. Koliko kod bili mali, ovi otisci prstiju su baš kao i kod odraslih, potpuno jedinstveni.

Bebe mogu plakati dok su u stomaku

Dok su istraživali uticaje nikotina i kokaina na fetus, istraživači su se susreli sa iznenađujućom činjenicom: kada su izložene ovim stimulansima, bebe mogu tiho plakati tokom trećeg trimestra trudnoće.

Bebin plač je moćna stvar

Kada govorimo o plaču, bebin plač može pokrenuti biološki odgovor u telu buduće mame – laktaciju! Šta ovu činjenicu čini još zanimljivijom? Plač može poticati i od bilo kog drugog deteta, ne samo onog koje se nalazi u maminom stomaku.

Beba oseća ukus onoga što mama jede

Istraživači kažu, naročito kada se radi o jačim ukusima kao što su beli i crni luk, da ih beba može osetiti. Šta više, ono što jedete u trudnoći može direktno uticati na to kakav će avanturista u isprobavanju hrane biti vaš mališan.

Izvor: https://www.pregnancymagazine.com