Faze roditeljstva

NOVO - Radionice u Centru za trudnice Bebologija

U Centru za trudnice smo osmislili radionice, koji će pomoći budućim mama i tatama da spremno odgovore na sve izazove sa kojima će se susresti u trudnoći i nakon rođenja bebe. Donosimo vam raspored radionica od 16.03. do 20.03.2020. Odaberite termin koji vam odgovara i prijavite se!

NOVO - Radionice u Centru za trudnice Bebologija

Raspored radionica:

Ponedeljak 16. mart

14 h - Nega bebe

16 h - Prvi dan u kući sa bebom

Utorak 17. mart

14 h - Uvođenje nemlečne ishrane 

16 h - Prvi dan u kući sa bebom 

Sreda 18. mart

11 h - Nega babinjare

14 h - Dojenje na zahtev

16 h - Stanja koja vas mogu zabrinuti kod bebe

Četvrtak 19. mart

14 h - Dojenje - izazovi

16 h -  Nega bebe

Petak 20. mart

14 h - Nega bebe

16 h - Dojenje - izazovi

Drage trudnice, očekujemo vas u Centru za trudnice “Bebologija” da spremni i samouvereni dočekate divne trenutke koji vas očekuju s dolaskom vaše bebe. Broj mesta je ograničen, pa vas molimo, da izaberete termin i obavezno popunite prijavu: 

PRIJAVITE SE

Reč, dve o radionicama: 

Radionica - Dojenje 

Drage trudnice, dođite da se pripremite! Razumete šta vam je priroda podarila, a mi ćemo vam pomoći da savladate osnovne tehnike dojenja i sigurni u sebe sačekate prvi podoj!

Tokom dojenja uspostavlja se čvrsta veza između majke i bebe a i zadovoljava se bebina potreba za ljubavlju, toplinom i sigurnošću na jedinstven način. Dojenje je ishrana odojčeta samo majčinim mlekom, na zahtev, kad god to beba poželi.
Jedan od najvećih neprijatelja na putu uspešnog dojenja je "moderan strah" samo da beba ne ostane gladna. Zato smo mi tu, da vas pre porođaja pripremimo i prođemo kroz sve faze dojenja, kako bi spremni i oslobođeni svih strahova dočekali te divne trenutke. 

Radionica - Nega bebe

U našem Centru za trudnice "Bebologija" u ambijentu „bebine sobe“ kroz igru ćemo budućim roditeljima pokazati kako se kupa, povija, neguje i uspavljuje novorođenče.

Ovde će roditelji imati priliku da u naručju drže, kupaju i povijaju model bebe i da na taj način razumeju kako da se oslobode strahova i uspostave dobru komunikaciju sa svojim novorođenčetom.
Uz dodir, nošenje, promenu položaja, oblačenje bebe, toalete nosa, ušiju i negu bebinih noktića roditelji će uz pomoć patronažnih sestara steći samopouzdanje i savladati mnoge veštine.

Više vredi zrno iskustva nego brdo teorije.

                                                                    Niče 

Radionica - Nega žene posle porođaja (Babine)

Period koji nastupa nakon porođaja je u narodu poznat kao babinje ili babine i traje oko 40 dana. Ovo je period oporavka koji prolazi svaka žena nakon trudnoće i posle porođaja. 

Karakteristike ovog perioda su povlačenje materice, pojava lohija – sukrvičavog sadržaja koji se iz dana u dan menja i pojava mleka – laktacija. U narednih šest nedelja, telo žene će se polako oporavljati od porođaja i navikavati na nove promene. Da bi taj proces privikavanja prošao sa što manje problema važno je da vodite malo više računa o sebi. A to će vam svakako biti lakše uz naše savete, koje ćete dobiti na ovoj radionici od Živane Đurić - strukovne medicinske sestra-babice. 

Radionica -  Pravilna ishrana u trudnoći 

Za svaku trudnicu je najvažnije da zna da li je ishranom unela dovoljno minerala, vitamina i energije za pravilan rast i razvoj svoje bebe. Takođe, neophodno je da svom telu obezbede sve što je potrebno za dobro zdravlje, kako bi izdržale sve promene koje se javljaju u toku trudnoće. Zato smo odlučili da započinjemo ciklus radionica o ishrani u trudnoći.

Nutricionista Ana Todorović, nutricionista  će vam pomoći da razumete šta sve podrazumeva zdrava ishrana tokom trudnoće. Kako izgleda piramida ishrane u trudnoći, kako da biramo i pripremamo namirnice, koliko se dobija na telesnoj masi u trudnoći, kako i kad koristimo suplemente tokom trudnoće...

Radionica - Mnogo više od igre

Dragi roditelji, svi znamo da je igra najbolji način na koji deca uče. Svi uživaju igrajući se sa mališanima, a oni upoznaju svet oko sebe kroz igru. Osim što je zabavna i uzbudljiva, igra je i mnogo više od toga. Ona je neophodna za pravilan razvoj svakog deteta. 

Kroz igru dete uči, razvija se, otkriva sebe i svet putem pokušaja i pogrešaka, eksperimentisanjem s različitim materijalima, zvukovima, sredstvima, istraživačkim i drugim načinima, igranjem uloga. Kako komunicirati sa decom od rođenja, kako se igrati, šta su sve igračke za bebu, kako napraviti najbolji izbor u kom uzrastu i kako podstaći dete na igru, razumećete nakon radionice sa Milicom Vakić, logopedom. 

Radionica - Uvođenje nemlečne ishrane

Svi znamo da je majčino mleko najbolja hrana za bebu. Međutim, beba brzo raste, njene potrebe se menjaju, pa pored mleka značajno je da se u pravo vreme i na pravi način započne uvođenje nemlečne ishrane.

Sigurni smo da je za svaku mamu zdravlje njene bebe na prvom mestu, a kako je ishrana bitan deo brige o novorođenčetu, važno je znati kada je idealan period za prestanak dojenja, odnosno kada ishrana treba da prestane da bude isključivo mlečna i kada treba uključiti i druge namirnice. Da bismo pomogli mamama, pogotovo onim koje su se po prvi put našle u ovoj ulozi, organizujemo radinicu na kojoj će Snežana Malešev objasniti kada je pravo vreme za uvođenje nemlečne ishrane kod beba, koje su to namrinice, kako ih uvoditi…  

Radionica – stanja koja vas mogu zabrinuti kod bebe

Koja stanja kod vaše bebe, mogu da vas zabrinu i kako ih prepoznati? Kako pomoći bebi, pruziti adekvatnu negu, a kada se treba obratiti pedijatru?

Na ova i druga pitanja, na radionici – Stanja koja vas mogu zabrinuti kod bebe, odgovore će dati Olivera Knežević, patronažna sestra. 

NOVI program - RANA TRUDNOĆA (od 1. do 16. nedelje)

II radionica - Koje laboratorijske analize treba raditi tokom trudnoće -  Mr ph Milica Kovjenić

Saznali ste da ste trudni? Čestitamo! Pred vama je najlepši period u životu svake žene. Svakodnevno ćete imati bezbroj pitanja i verovatno nećete znati kome da ih postavite. Centar za trudnice Bebologija i program Rana trudnoća je pravo mesto za vas.

U okviru programa Rana trudnoća razgovaraćemo s vama na različite teme i potrudićemo se da otklonimo vaše dileme. Na drugoj radionici razgovaraćemo o tome koje je laboratorijske analize i kada potrebno uraditi tokom trudnoće, a odgovore na sva vaša pitanja daće mr ph Milica Kovjenić iz Bio Save laboratorije. 

KAKO DO NAS?

Centar za trudnice Bebologija – Stjepana Filipovića 32b (Preko puta Muzeja Jugoslavije - 25. maj)

Radi preciznijeg navođenja u navigaciju ukucati „Centar za trudnice Bebologija“

By Bebologija