Faze roditeljstva

ODGOVORI NA PITANJA: Sve o trudnoći sa dr Draganom Višnjevac

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

ODGOVORI NA PITANJA: Sve o trudnoći sa dr Draganom Višnjevac

Na vaša, više nego zanimljiva pitanja koja ste postavljali tokom vebinara pod nazivom Sve o trudnoći odgovorila je dr Dragana Višnjevac, i svim trudnicama poželela da lepo i bezbrižno provedu period trudnoće i da svima ova godina bude najsrećnija do sada, u zdravlju, miru i ljubavi.

PITANJA I ODGOVORI

P: Trenutno sam 23. nedelja trudnoće. Posteljica mi je u 18. nedelji bila 2 cm iznad ušća, povremeno osećam žiganje u predelu vaginalnog otvora, grlić je zatvoren i normalne dužine. Da li ima razloga za dodatne preglede i koliko je posteljica 2 cm iznad ušća razlog za brigu? (Danka)
O:  Posteljica će se najverovatnije i narednih nekoliko nedelja (do 28. gestacijske nedelje) pomerati dalje od unutrašnjeg materičnog ušća, tako da postoji realna verovatnoća da dalji tok trudnoće neće biti ugrožen, i da će biti adekvatno udaljena  od ušća za porođaj prirodnim putem. Za sada su dovoljni redovni pregledi i praćenje stanja kod Vašeg ginekologa .

P:Pročitala sam da je Rh faktor oca nebitan ukoliko je majka Rh pozitivna, da li je to tačno? (Ivana)
O: Potencijalni problem sa Rh inkompatibilijom nastaje ukoliko je majka Rh negativna, a otac Rh pozitivan, te beba nasledi Rh faktor od oca i dođe do eventualne senzibilizacije - znači, ako je majka Rh pozitivna, nebitan je Rh faktor oca.

P:  Da li je kafa u trudnoći dozvoljena? (Katarina)
O:  Kofeina ima i u drugim namirnicama, ne samo u kafi, tako da kafa nije zabranjena u trudnoći, ali je treba ograničiti na jednu do dve šoljice dnevno, a bolje je, svakako piti kafu bez kofeina.

P:U 13. nedelji trudnoće sam i imam bolove u donjem delu stomaka. Preležala sam Covid 19 i brinem da li to može uticati na razvoj ploda. Par dana, dok sam bila bolesna, uzimala sam propolis a pročitala sam da se ne preporučuje trudnicama. Da li imam razlog za brigu? (Ana)
O: Obzirom da imate bolove kakve opisujete, poželjno je da odete na pregled kod Vašeg ginekologa, da se utvrdi da li su oni fiziološki zbog rasta trudnoće ili postoji drugi razlog. Nezahvalno je odgovoriti da li preležan Covid ima uticaja na plod, obzirom da je u pitanju nova virusna infekcija, ali dosadašnja istraživanja ukazuju da nije češći rizik od pobačaja i da nije česta transmisija virusa sa majke na plod. Propolis možete koristiti, u vidu nealkoholnog rastvora, u dozama za decu.

P:Do koje nedelje je potrebno da se beba okrene glavicom na dole, kako bi se znalo da li će porođaj biti prirodnim putem ili carskim rezom? (Maja)
O: Beba se bukvalno može okrenuti neposredno pred porođaj, tako da i kada se zakaže i planira carski rez zbog prednjačeće karlice, nožica bebe ili poprečnog položaja, pred operaciju se ultrazvučno proveri da li se beba okrenula, ali svakako je mnogo veća šansa da se okrene do 35-36. gestacijske nedelje.

P:Da li je herpes simplex virus kome je inficirana trudnica od detinjstva i iznova ima sekundarne infekcije opasan u trudnoći? (Marija)
O: Nije opasan u ovim okolnostima koje ste naveli.

P:S obzirom da ne znam tačno kada sam imala poslednju menstruaciju, a trenutno sam 33. nedelja trudnoće po proceni ginekologa, da li postoji neka preciznija metoda za tačno utvrđivanje nedelje trudnoće i termina porođaja (rađen je običan ginekološki pregled i mesečni ultrazvuk)? (Bojana)
O: Što je ranije urađen prvi ultrazvučni pregled u trudnoći, veća je šansa da se pouzdano utvrdi starost trudnoće i odredi verovatan termin porođaja, kada ne znamo datum poslednje menstruacije. Ako ste radili UZ u 12. gestacijskoj nedelji tada određen termin za porođaj na osnovu UZ pregleda prihvatite kao validan.

P: Kakva je procedura praćenja trudnoće kod trudnica koje su imale citomegalovirus? (Jovana)
O: Zavisi kada je bila citomegalovirusna infekcija, da li pre, tokom trudnoće, u kojoj starosti trudnoće, i koliki je nivo IgM i IgG antitela na CMV. Ako je infekcija bila pre trudnoće, uglavnom razlog za brigu ne postoji. Ako je infekcija tokom trudnoće, potreban je dodatni nadzor i ispitivanja.

P:Kako tretirati pojavu proširenih vena tokom trudnoće? (Maja)
O: Češći odmor sa elevacijom (podizanjem) donjih ekstremiteta, gelovi za proširene vene, eventualno elastične čarape i kontrola vaskularnog hirurga po potrebi i ultrazvuk duplex scan vena donjih ekstremiteta.

P: Dvanaesta nedelja trudnoće sam, a imam bebu od 10 meseci koja i dalje sisa. Da li moram da prekinem sa dojenjem? (Jana)
O: Ne morate, ali poželjno je smanjiti broj podoja. Ukoliko je trudnoća na bilo koji način rizična, dojenje tokom aktuelne trudnoće se ne preporučuje. Imajte raznovrsnu, redovnu  ishranu i pijte dovoljno tečnosti.

P:Da li su svi preparati Mg bezbedni za trudnice? (Sandra)
O: Ukoliko zbog dodatnih supstanci u suplementu ili eventualno zbog oblika leka nisu bezbedni, to će biti navedeno na samom preparatu, ili zamolite Vašeg apotekara za preporuku.

P:Koje analize je potrebno uraditi za prijem u porodilište? (Bojan).
O: Potrebno je uraditi KKS, ŠUK, urin, po potrebi urinokulturu, HBs Ag (poželjno i test na HIV i hepatitis C), poneti poslednji nalaz vaginalnog brisa (radi se sa 35.GN), i obavezno krvnu grupu i Rh faktor. Ukoliko se planira završavanje trudnoće operativnim putem, doneti i dodatne analize čiji će spisak trudnica dobiti prilikom zakazivanja carskog reza.

P:  S obzirom da mi je ukupni bilirubin bio 24,7 a treba da bude manji od 20,5, da li postoji rizik da beba po rođenju dobije žuticu. Nikada pre trudnoće nisam imala povišen nivo bilirubina. (Bojana)
O: Ne, ne brinite, zbog toga beba neće dobiti žuticu.

P:Prisutne su kontrakcije u četvrtom mesecu trudnoće, prepisan utrogestan tri puta dnevno. Da li postoji nešto što možemo da uradimo da ih umanjimo ili šta treba da izbegavamo? (Zorica)
O: Možete koristiti i magnezijum u kombinaciji sa alfalipoinskom kiselinom, češće odmarajte, a ukoliko na kontrolama nema znakova pretećeg pobačaja, ne brinite, velika je šansa da će se kontrakcije primiriti.

P:S vremena na vreme pojavi mi se ranica (oko 1mm) na sluzokoži vagine koja krvari (par tačkica roze krvi na wc papiru); to traje par sati i nestane. Sekret mi je malo pojačan i ponekad osećam svrab i peckanje. Da li treba da radim neke analize ili to može nekako da se sanira? Kada mažem par dana bebi kremu na ranicu ona nestane i smiri se sve. (Danka)
O: Vrlo verovatno se ovo javlja zbog postojanja infekcije. Potrebno je svakako da uradite analizu briseva kod Vašeg ginekologa, i da se nakon toga odredi adekvatna terapija.

P:Trenutno sam 33. nedelja trudnoće a prošle nedelje je iz urinokulture izolovan Stafilokokus Aureus 10 000 , manji broj Candide. Doktorka je prepisala samo čaj za trudnice. Da li je to kontraindikacija za prirodni porođaj i koliko je opasno. (Bojana)
O: To nije veliki broj infektivnih agenasa, slažem se sa Vašom doktorkom. Svakako treba i da unosite veću količinu vode, i da ponovite urinokulturu za desetak dana.Nije kontraindikacija za prirodan porođaj, i u ovom broju nije opasno.

P:Šta preporučujete trudnici sa Covid-19 infekcijom? (Sandra)
O: Zavisi od težine simptoma, ali svakako pojačanu hidrataciju, odmaranje, kontrole trudnoće po preporuci nadležnog lekara, raznovrsnu i laganu, kvalitetnu ishranu,  unos C vitamina, cinka, D vitamina i magnezijuma.

P:  Zanimaju me preporuke za fizicku aktivnost u zdravoj trudnoći. Ja sam pre trudnoće rekreativno trčala i nastavila sam sa trčanjem u trudnoći, samo umerenijim tempom i manje distance. Sad sam 14. nedelja, jako mi prija ova aktivnost, ali nisam sigurna da li može imati negativne posledice na bebu ili moje zdravlje? (Vesna)
O: Fizička aktivnost tokom zdrave trudnoće je apsolutno poželjna, posebno nakon prvog trimestra, tako da, obzirom da imate iskustva sa trčanjem, ne treba da ga prekidate, samo ga treba prilagoditi Vašem trenutnom stanju i nastaviti redovne kontrole trudnoće.

P:Da li nam bebini pokreti i mrdanje dok je u stomaku govore nešto o bebinom zdravlju, da li može da bude opasno ako se puno mrda? (Milica)
O: Bebini pokreti u maminom stomaku su značajni, i svaka beba ima određenu šemu pokreta, na koju se mame tokom trudnoće i naviknu, pa primete promenu. Svakako više brinemo ako je smanjen obim pokreta, a zavisi i koja je starost trudnoće kada se dešavaju promene šeme pokreta. Svakako, ako imate dilemu da li je beba dobro, treba otići na pregled.

P:Da li je potrebno raditi prvi ekspertni UZ ukoliko se odlučimo za prenatalni test? (Dragana)
O: Svakako je potrebno uraditi i prvi ekspertni ultrazvuk, mada ga onda ne morate raditi striktno u periodu kada se radi i screening test (double test), jer ćete raditi prenatalni neinvazivni test, znači ultrazvuk se može pomeriti za koju nedelju pre ili kasnije.

P:  Da li treba obavezno raditi antitela na TORCH? (Sandra)
O: Ne treba obavezno, ali se preporučuje.

P:  Koliki unos folne kiseline se preporučuje i da li treba unositi istu količinu tokom cele trudnoće? (Vesna)
O: Od 400-600 mcg folne kiseline najvažnije je unositi u prvom trimestru, po mogućstvu i nekoliko meseci pre začeća, a ukoliko je trudnica sa prethodnom trudnoćom u kojoj je postojala anomalija razvoja neuralne cevi ploda, ako je vegetarijanka, gojazna, preporuke se razlikuju.

P:Koliko ukupno tečnosi treba piti dnevno? (Marina)
O: Idealno je da unos tečnosti podrazumeva vodu u dominantnoj količini, i preporučuje se minimum 2 litre.

P:  Šta preporučujete kod gastritisa u trudnoći? (Milica)
O:  Zavisi da li je gastritis dijagnostikovan ranije, tj. da li postoji hroničan problem, ili je gastritis akutan, nastao u trudnoći. Potrebno je da se postavi dijagnoza gastritisa od strane gastroenterologa, da bi se odredila adekvatna terapija, koja je različita u određenoj starosti trudnoće. Ako postoje samo gastrične tegobe, karakteristične za trudnoću, a bez postavljene dijagnoze, onda preporučujem količinski manje, češće obroke, nemasnu  i nezačinjenu hranu, negazirana hladna pića, kao i preparate dozvoljene trudnicama u vidu tableta za žvakanje ili sisanje, a koji smanjuju lučenje želudačne kiseline.

P:Da li je zaista strogo zabranjeno unositi slatkiše, gazirana pića, prženo, ne mislim naravno na svakodnevni unos, nego neka manja količina, onako kad poželim? (Azra)
O: Nije strogo zabranjeno. Poželjno je smanjiti, ograničiti upotrebu toga što ste naveli, ali važnije je dati sebi ponekad oduška i pojesti ili popiti nešto što će Vam pričiniti zadovoljstvo, nego se potpuno uzdržavati od nečeg, što nije strogo zabranjeno.

P:  Koje je vaše misljenje o čuvanju matičnih ćelija? (Jelena)
O: Veoma pozitivno.

P:  Od početka trudnoće svakog dana mi ide krv iz nosa po malo. Rađena je koagulacija i vreme krvarenja, nije ništa van normalnih vrednosti. KKS je sve kako treba. Da li je to nešto o čemu treba da brinem ili se smatra normalnim? (Marina)
O: Najverovatnije ne treba da brinete, ali bilo bi poželjno da odete kod otorinolaringologa, da za svaki slučaj proveri sluzokožu nosa, obzirom da navodite da je krvarenje svakodnevno.

P: Da li je normalno da imam neverovatno velik apetit u osmom mesecu trudnoće? Koliko to može loše uticati na bebu? (Stanislava)
O: Ukoliko dobijete puno i naglo na težini, može biti nepovoljno i za Vas i za bebu, pa bi bilo poželjno da pokušate kontrolisati apetit i suzbiti ga namirnicama koje su zdrave  a ne dovode do velikog porasta težine.

Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija