Faze roditeljstva

Pripremite se: 13 znakova da se porođaj bliži

Iako je period pred porođaj vrlo individualan, postoje neki znaci koji vam mogu ukazati da ćete se uskoro poroditi.

Pripremite se: 13 znakova da se porođaj bliži

Ne možete predvideti kada će tačno krenuti porođaj, ali postoje znaci koji ukazuju na to da će kontrakcije uskoro početi.

Taj period pred porođaj može biti vrlo individualan. Neke žene osete sve simptome, dok ima onih koje ne primete nikakve znake.

Važno je da znate da ne postoji stvar koja će vam reći - sada počinje porođaj. Ipak, postoje neki znaci koji mogu zaista ukazati da je porođaj blizu.

Pogledajte kojih 13 znakova nam ukazuje na to:

1. Sluzni čep

Postoji mogunost da ćete primetiti na gaćicama manju količinu sluzi. Kada se pojavi može značiti da je cerviks počeo da omekšava i da se malčice otvorio. Ovo se može desiti i dve nedelje pre porođaja.

2. Bol u donjem delu leđa

Ovakvi bolovi su česti i obično su vrlo slični menstrualnim.

3. Lažne kontrakcije

Brakston Hiks kontrakcije su praktično vežba grlića, kao priprema za prave kontrakcije. Neki stručnjaci ističu da ove kontrakcije nekada mogu biti i znak da je žena dehidrirala ili da joj treba odmor. Postoje i žene koje ih uopšte ne osete pre onih pravih.

PročitajteBRAKSTON HICKS KONTRAKCIJE

 

4. Učestale stolice

Učestale stolice i problem sa crevima takođe mogu biti znak skorog porođaja. Ovo "pražnjenje" je prirodan način da napravite malo mesta u stomaku za bebu.

5. Osećaj kao da morate da kakite

Iako možda ne idete toliko često u toalet, postoji mogućnost da osetite i takvu neprijatnost.

6. Pucanje vodenjaka

Ovo je već znak da porođaj počinje. Ukoliko otpustite amnionsku tečnost, porođaj će se dogoditi najverovatnije u naredna 24 do 48 sati.

7. Pritisak u donjem delu stomaka

Dok neke mame osećaju bolove u leđima ili stomaku, postoje i one koje naprosto osećaju pritisak. To je znak da se bebica okrenula dole i da će vrlo brzo krenuti porođaj.

8. Vaginalni bolovi

Ovi bolovi znače da se beba okrenula ka porođajnom kanalu i da se porođaj bliži. Okretanje bebe se može dogoditi i dve nedelje pre porođaja, ne mora značiti da će krenuti odmah.

Pročitajte: TERMIN POROĐAJA - BEBA IPAK ZNA NAJBOLJE

9. Stomak kao da se spušta

Da, i ovo se dešava upravo zbog bebinog okretanja glavicom nadole.

10. Promena u rutini spavanja

Mnoge žene pre porođaja imaju problem sa nesanicom, međutim, ima i onih kod kojih je došlo do neočekivanog poboljšanja sna.

11. Veoma jake emocije

Nisu svi znaci fizičke prirode. Neke mame istakle su da su pred porođaj postale vrlo emotovne.

12. Nervoza

Mnoge mame su se požalile na osećaj nervoze neko vreme pre porođaja.

13. Ljubimci se ne odvajaju od vas

Mnogo puta smo čuli da životinje osećaju trudnoću i pre nego što zatrudnite. Izgleda da mogu osetiti i da se porođaj bliži.

Ukoliko osetite neki od ovih znakova to samo znači da je trenutak susreta sa vašom bebom veoma blizu. Nadamo se da ste stvari za porodilište već spakovali a ako imate set za matične ćelije, on obavezno neka bude pored te torbe i blizu izlaznih vrata. Srećno! 

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.com