Faze roditeljstva

Grčevi u nogama

Muče vas grčevi u nogama? To jedna od uobičajenih pojava u trudnoći. Saznajte šta je može prouzrokovati i šta vi možete učiniti kako bi olakšali ili sprečili grčeve.

Grčevi u nogama

Često jači kada legnete u krevet, grčevi se događaju češće pa su bolniji i intenzivniji kako trudnoća napreduje.

Grčevi nastaju zbog biohemijskih promena u mišiću koje su uzrokovane neravnotežom elektrolita, zamorom, i pritiskom uvećane materice na nerve. Razlog njihove pojave može da bude i pojačano znojenje, jer se preko znoja gube minerali koji su neophodni za normalan rad mišića.

Neki lekari veruju da grčevi u nogama mogu biti povezani sa smanjenjem cirkulacije, koja se pogoršava kada sedite.

Šta možete učiniti povodom toga

1. Istezanje

U momentu kada se grč javi (najčešće u listu) i kada se oseti bol, treba uraditi nekoliko pokreta istezanja. Stopalo treba povući prema licu, nikako na dole, jer će u tom slučaju grč da se pojača. Istezanje može da se uradi tako što se stopalo čitavom površinom osloni o pod i prsti povlače na gore, ili se stane na uzvišenje od 25-30 centimetara i savije koleno.

2. Masaža

Masaža deluje na opuštanje mišića i ublažavanje bola. U nekim situacijama pomaže oslanjanje o hladnu površinu, a u drugim grejanje. Bilo šta da pomogne, to treba primenjivati.

3. Vežbe

Ukoliko se grčevi često javljaju noću, dobro je da se pre spavanja preventivno urade vežbe istezanja. One se preporučuju i kao obavezno zagrevanje pred ulazak u vodu, jer nagla promena temperature dovodi do skupljanja krvnih sudova, pa je samim tim moguća pojava grčeva. Lagano istezanje stopala i ruku, kao i čučnjevi koji istovremeno istežu mišiće nogu i zagrevaju ih, dobra su priprema za plivanje.

4. Plivanje

Jedan od razloga zašto trudnica nikad ne bi trebalo da pliva sama je i česta pojava grčeva. Ako se to dogodi, odmah treba potražiti pomoć najbliže osobe i zajedno sa njom izaći na suvo, sa što manje pokreta nogu u pravcu opružanja.

5. Tečnost

Svakako ne treba zaboraviti na dovoljan unos tečnosti, posebno vode u letnjim mesecima, kao i svih neophodnih minerala kroz adekvatnu ishranu.

Izvor: yumama.com Adaptacija: Bebologija