Faze roditeljstva

IVANA RADOVIĆ - Odgovori na pitanja: sa babicom na porođaju

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

IVANA RADOVIĆ - Odgovori na pitanja: sa babicom na porođaju

Ivana Radović - odgovori na pitanja sa onlajn predavanja "Sa babicom na porođaju".

VŠS Ivana Radović, babica u GAK "Narodni Front" odgovara  na pitanja koja su mame postavile tokom predavanja pod nazivom “Sa babicom na porođaju” održanog 27. jula.

PITANJA I ODGOVORI

P: Koliko se razlikuje pripremna procedura za carski rez od one za vaginalni porođaj? (Rada)
O: Priprema trudnice je gotovo ista. Babica uzima karlične mere, meri se krvni pritisak i temperatura, uzimaju analize i trebuje se krv. Klizma se daje u oba slučaja, a onda žena odlazi u porođajni boks ili operacionu salu. 

P: Da li su sve sobe baby friendly ili postoje i sobe koje nisu? (Tamara)
O: U našem porodilištu je zastupljen baby frendly program bez obzira na to u kojoj sobi boravite. 

P: Pomenuli ste tri boje plodove vode. Kada da se zabrinemo a kada da krenemo polako ka porodilištu? (Ivana)
O: Za vas kao trudnicu je važno da kada prepoznate da je došlo do pucanja vodenjaka, odnosno osetite da je plodova voda počela da otiče, odete u porodilište gde ćete biti primljeni u bolnicu.

P: Da li sad, zbog epidemije, treba poneti sve stvari odmah u porodilšte? Da li sve mora biti spakovano u kesama ili stvari možemo poneti i u torbi (cegeru)? (Jelena)
O: Stvari spakujte u manju torbu (ceger) ili kesu. Ne morate poneti sve stvari, dovoljno je da ponesete samo ono što vam je potrebno za porođaj. Kasnije Vam mogu doneti ostale stvari koje su vam potrebne za boravak u bolnici.

P: Da li je istina da treba da obratimo pažnju i na miris plodove vode, pored boje? (Ines)
O: Dovoljno je da pogledate kakve je boje plodova voda. Svakako će ginekolog, prilikom pregleda potvrditi to što ste mu prijavili i proveriti sve ostalo?

P: Da li se oseća uzimanje matičnih ćelija? (Jasna)
O: Uzimanje krvi iz pupčanika za matične ćelije je bezbolno. Ne osećate ništa, to je kratkotrajna rutinska tehnika uzimanja krvi iz pupčanika, nakon porođaja.

P: Da li postoje negativne strane epidurala? (Katarina)
O: Kao i za svaku intervenciju postoje određeni rizici koji se retko javljaju kao i kontraindikacije. Zbog toga je neophodan pregled kod anesteziologa pre porođaja kako bi se svaka trudnica upoznala sa tehnikama, efektima i mogućim rizicima. Sva pitanja u vezi epidurala možete dobiti na licu mesta od anesteziologa.

P: Da li mame nose masku za vreme porođaja zbog Covida-19? (Maja)
O: Prema preporukama epidemiološke službe, dok traje epidemija sve trudnice, porodilje i zaposleni moraju da nose maske u bolnici.

P: Kakva su vaša iskustva sa Dianatal gelom, i koliko je tubica potrebno, jer se u nekim apotekama prodaju tubice na komad (zbog visoke cene)? (Ivana)
O: Ovaj akušerski gel se upotrebljava tokom vaginalog porođaja da bi se majci i detetu olakšao porođaj i da bi se umanjila povreda međice i on je sve češće izbor trudnica a njihova iskustva su pozitivna. Prema mom dosadašnjem iskustvu dovoljne su četiri tube.

P: Na koji način možemo da smanjimo šanse za epiziotomiju? (Aleksandra)
O: Masaža međice može povećati šanse da ne dođe do epiziotomije. Kod nas je praksa da se epiziotomija vrši uglavnom kod svake prvorotke. Procenu će uraditi lekar na porođaju.

P: Da li se epiziptomija radi pod nekom anestezijom, ako prethodno nije trudnica dobila epidural? (Milica)
O: Obavezno se daje lokalna anestezija kada se zbrinjava rez nakon porođaja.

P: Da li bolnica ima rogam injekciju za RH negativne trudnice ili je trudnice same kupuju? (Jelena)
O: Bolnica ima Rhogam injekciju, budite bezbrižni, nema potrebe da kupujete.

P: Da li je potrebno klistirati se kada krene porođaj, pre odlaska u porodilište? (Nevena)
O: Nije potrebno da se kod kuće klistirate. Svakako ćete dobiti klizmu pre ulaska u porođajni boks. 

P: Kada je vreme da se počne sa Kegelovim vezbama? Koliko često ih treba raditi i da li one zaista olakšavaju porođaj? (Andrijana)
O: Možete slobodno da radite Kegelove vežbe svakodnevno u ponavljanju od više puta dnevno zato što su potpuno bezbedne.Kegelove vežbe za trudnice se preporučuju iz nekoliko razloga. Kao i sve vežbe, one jačaju mišiće. Ti mišići su smešteni u donjem delu karlice i osim što pružaju podršku organima koji se nalaze u karlici, oni vam omogućavaju i kontrolu urina. Tokom trudnoće ovi mišići su zbog rasta i bebe pod sve većim pritiskom, pa polako mogu gubiti snagu i elastičnost. Zato je važno da ih jačate.

P: Dok je porodilja sama u porođajnom boksu i dok čeka da se otvor, može li da koristi slušalice za muziku (da lakše podnese ambijent i okolne i zvuke koji verovatno nisu baš ohrabrujući)? (Sandra)
O: Nije dozvoljeno slušanje muzike i upotreba mobilnih telefona. Svakako, nakon porođaja, porodiljama dajemo mobilni telefon da ga koriste. 

P:Da li postoji mogućnost da neko da krv za nas unapred i da u slučaju da je potrebno da primimo krv, da dobijemo baš tu jedinicu krvi? (Sandra)
O: Davalaštvo krvi spada u anonimne donacije, koliko ja znam to nije moguće.

P: Da li moraju da se koriste bolničke spavaćice ili možemo koristiti svoje? (Aleksandra)
O: Bolničke spavaćice su obavezne na porođaju.

P: Da li je konizacija koja je rađena pre par godina, indicija za carski rez? (Slavica)
O: Konizacija koja je predhodno rađena nije indikacija za carski rez.

P: Da li pre dolaska u porodilište da li treba da skinemo lak na rukama i nogama? (Marija)
O: Poželjno je da trudnica nema lak/gel na rukama i nogama. Izlivene nokte skinite čim uđete u deveti mesec a lak s noktiju pred odlazak na porođaj. Čak i najidealnija trudnoća može da se završi carskim rezom koji se, kao i druge hirurške intervencije, obavlja u anesteziji. Isto važi i ako imate zakazan carski rez ili porođaj uz epiduralnu analgeziju. U slučaju pada nivoa kiseonika, problema u radu srca i drugih vitalnih organa, boja noktiju se menja, a to može da se vidi samo ako nisu nalakirani.

P: Da li su apartmani baby friendly? (Sandra)
O: Da, kod nas je zastupljen baby frendly program na svim akušerskim odeljenjima.

P: Da li sve bolnice imaju apartmane? Da li se apartman plaća po dolasku u porodilište ili ranije? Koja je cena apartmana? (Milica)
O: U Narodnom Frontu postoje apartmani a plaćanje se vrši pri izlasku iz bonice. Jednokrevetni apartman košta 12.000 dinara, a dvokrevetni 8.000 dinara. 

By Bebologija