Faze roditeljstva

Da li su mame koje ostaju kod kuće bolje mame?

Osećaj krivice koji imaju mnoge mame koje rade, verovatno je realan, ali izgleda da je sve manje opravdan.

Da li su mame koje ostaju kod kuće bolje mame?

Prema naučnom radu koji je 19. juna 2015. objavila Harvardova poslovna škola, ćerke mama koje rade imaju veće šanse da dobiju zaposlenje, da budu na vodećim pozicijma, kao i da zarađuju više novca nego ćerke žena koje ne rade van kuće. Istraživači su takođe otkrili statistički značajan uticaj zaposlenih mama na sinove, koji kasnije provode više vremena sa porodicom, koji su brižni supruzi i očevi i pomažu oko kućnih poslova, nego sinovi majki koje su bile domaćice.

Mame koje rade imaju uspešnije ćerke i brižljivije sinove.

Analizirajući podatke iz 24 zemlje, istraživači su zaključili da ćerke zaposlenih mama imaju 4.5% veću šansu da i same budu zaposlene, nego ćerke mama domaćica.

Prema rečima Kathleen McGinn, profesorke sa poslovne škole Harvard i glavne autorke studije, još je interesantiji uticaj zaposlenih mama na šanse njihovih ćerki da imaju vodeće pozicije na poslu. „Očekivali smo da će to uticati na zaposlenost, ali nismo očekivali da će uticati i na odgovornost koju nadređenost nosi sa sobom“. 

Čak i nakon izuzimanja rodnih stereotipa, istraživanje je pokazalo da 33% ćerki zaposlenih majki imaju nadređene uloge na poslu, dok tu ulogu ima samo 25% ćerki domaćica.

Poruka Kathleen McGinn za zaposlene mame je da zaposlenost ima dugoročne pozitivne uticaje na decu. „Kada idete na posao, pomažete svojoj deci da razumeju da za njih postoji dosta mogućnosti“, kaže McGinn. 

Izvor: http://qz.com/

Foto: Learning from a young age. (Reuters/Jessica Rinaldi)