Faze roditeljstva

Mr ph Veljko Jakovljević: Odgovori na pitanja o testovima u trudnoći

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Mr ph Veljko Jakovljević: Odgovori na pitanja o testovima u trudnoći

Na vaša pitanja koja ste postavljali tokom vebinara pod nazivom Laboratorijske analize i testovi u trudnoći odgovorio je Veljko Jakovljević, magistar farmacije-medicinske biohemije i biohemičar u Bio Save laboratoriji.

PITANJA I ODGOVORI:

P:  Da li je potrebno raditi amniocentezu ako se uradi prenatalni test? (Ružica)
O: Ukoliko je rezultat prenatalnog testa uredan on je ujedno i zamena za svu ostalu dijagnostiku koja se tiče genetike. Amniocenteza mora da se radi samo onda kada prenatalni test pokaže rizik.

P:  Kada se radi skrining antitela Rh negativnih trudnica? (Slavica)
O: Titar antitela se određuje na početku trudnoće, pa zatim u 16., 28. i 36. nedelji.

P: Da li povišen holesterol i trigliceridi u drugom trimestru trudnoće (iznad granice označene pod rizično) imaju negativan uticaj na plod? (Isidora)
O: Trudnoća je stanje u kome može da dođe do povećane produkcije triglicerida i holesterola, i ovo povećanje ne treba da vas brine.

P:  Da li je možemo da uzimamo vitamine zasebno a ne u sklopu prenatalnih vitamina jer većina suplemenata sadrži jod, koji se ne preporučuje trudnicama koje imaju problem sa štitnom žlezdom? (Mila)
O: Savet sa suplementacijom u trudnoći dobijate isključivo kroz ginekološku ordinaciju ili u konsultaciji sa nutricionistom. Bebologija organizuje jednom mesečno predavanje nutricioniste, pa tada možete potražiti odgovor na ovo pitanje.

P:  Ukoliko je urađen neinvazivni prentalni test, da li je potrebno raditi double test? (Renea)
O: Kada govorimo o genetici, prenatalni test u potpunosti „nadjačava“ double test, i u tom smislu nema potrebe raditi double test. U slučaju da ginekolog ipak zatraži double test nije na odmet uraditi ga zbog nekih drugih parametara koje pojedini ginekolozi vole da isprate (npr. prokrvljenost placente).


Mr ph Veljko Jakovljević

P: Da li je normalno da alkalna fosfataza bude uvećana u trećem trimesteru trudnoce? Konkretno uvećanje se javilo posle 35 nedelje trudnoće, a svi ostali nalazi su u redu. (Katarina)
O: Alkalna fosfataza se povećava u trudnoći od 2-3 puta u odnosu na negravidne žene.

P: Da li možete da objasnite na šta ukazuje povišen slobodni beta HCG na dabl testu? (Tanja)
O: Ukoliko hormon beta HCG iskoči iz gornjeg preporučenog opsega razlozi za tako nešto ne moraju da znače da postoji problem sa genetikom bebe. Razlog može biti: jače urasla i više prokrvljena placenta, loše izračunata starost trudnoće, višeplodna trudnoća, uzimanje nekih lekova. Sumnje na genetske mutacije lekar može otkloniti neinvazivnim prenatalnim testom.

P:  Da li je apsolutno neophodno piti lekove za insulinsku rezistenciju tokom trudnoće? (Marija)
O: Nekada se lekari odlučuju na korekciju ishrane i uvođenje određene suplementacije. Sve savete u vezi sa ovom temom možete dobiti isključivo preko vašeg ordinirajućeg ginekologa. Ukoliko se ukaže potreba, vaš ginekolog će vas poslati na dalju opservaciju kod specijaliste endokrinologije.

P:  Preležala sam koronu u drugom mesecu trudnoće. Da li znate kakva su iskustva drugih trudnica i može li ostaviti posledice na plod?(Mirjana)
O: Generalno o uticaju korone na globalnom nivou jos uvek nema dovoljno saznanja. Iskustvo kompanije Bio Save govori u prilog tome da smo imali priličan broj trudnica koje su preležale koronu bez posledica po fetus.

Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija