Faze roditeljstva

Od čega zavisi hoće li beba biti levak ili dešnjak?

Novo istraživanje otkrilo je kako se dominantna ruka bebe otkriva još u maminom stomaku, ali hoće li dete biti levak ili dešnjak zavisi od jednog neočekivanog faktora.

Od čega zavisi hoće li beba biti levak ili dešnjak?

Vaše oči, vaš glas, partnerov nos... puno je osobina koje deca nasleđuju od svojih roditelja. Međutim, novo istraživanje otkrilo je da je pitanje 'hoće li dete biti levak ili dešnjak' malo komplikovanije od drugih naslednih faktora. U stvari, dominantna ruka može poticati iz dela tela koji naučnici nisu očekivali. 

Teorija o dominantnoj ruci proizilazi iz razlika u genskoj aktivnosti desne i leve hemisfere mozga. Ova sklonost se javlja puno pre rođenja.

Već osamdesetih godina, ultrazvukom se moglo odrediti da li beba pomera više desnu ili levu ruku. I do 13. nedelje trudnoće, bebe već imaju preferenciju, da li više vole da sisaju desni ili levi palac. Naučnici sa Univerziteta Ruhr Bochum u Nemačkoj odlučili su kopati dublje. Otkrili su da su pokreti ruku pokrenuti u mozgu (specifičnije, u motornom korteksu), ali i da se deo mozga ne bi razvio dovoljno ne bi li fetus već bio levak ili dešnjak u prvom i drugom tromesečju.Njihovo objašnjenje je da je mozak u mogućnosti pokrenuti naše telo 'slanjem naredbe' do kičmene moždine. U ranoj trudnoći, bebin motorni korteks nije još povezan s kičmenom moždinom. Međutim, beba već ima dominantniju ručicu. Zaključak: Desna ili leva dominantna ruka potiče iz kičmene moždine, i tek  kasnije je povezana s mozgom. Naučnici su posmatrali ponašanje fetusa između 8. i 12. nedelje trudnoće kako bi došli do ove teorije, pa su analizirali segmente kičmene moždine koji kontrolišu pokrete ruku i nogu.

Izvor: klokanica.24sata.hr