Faze roditeljstva

Od čega zavisi hoće li beba biti levoruka ili desnoruka?

Novo istraživanje otkrilo je kako se dominantna ruka bebe otkriva još u maminom stomaku, ali hoće li dete biti levoruko ili desnoruko zavisi od jednog neočekivanog faktora.

Od čega zavisi hoće li beba biti levoruka ili desnoruka?

Vaše oči, vaš glas, partnerov nos... puno je osobina koje deca nasleđuju od svojih roditelja. Međutim, novo istraživanje otkrilo je da je pitanje "hoće li dete biti levak ili dešnjak" malo komplikovanije od drugih naslednih faktora. U stvari, dominantna ruka može poticati iz dela tela koji naučnici nisu očekivali. 

Teorija o dominantnoj ruci proizilazi iz razlika u genskoj aktivnosti desne i leve hemisfere mozga. Ova sklonost se javlja puno pre rođenja.

Već osamdesetih godina, ultrazvukom se moglo odrediti da li beba pomera više desnu ili levu ruku. I do 13. nedelje trudnoće, bebe već imaju preferenciju, da li više vole da sisaju desni ili levi palac. Naučnici sa Univerziteta Ruhr Bochum u Nemačkoj odlučili su da u istraživanja odu dalje. Otkrili su da su pokreti ruku pokreću u mozgu (u motornom korteksu), ali i da se deo mozga ne bi razvio dovoljno ako bi fetus već bio levak ili dešnjak u prvom i drugom tromesečju.Njihovo objašnjenje je da je mozak pokreće naše telo "slanjem informacija" do kičmene moždine. U ranoj trudnoći, bebin motorni korteks nije još povezan s kičmenom moždinom. Međutim, beba već ima dominantniju ručicu.

Evo kakav su zaključak izveli naučnici: Desna ili leva dominantna ruka proističe iz kičmene moždine, a tek kasnije je povezana s mozgom. Naučnici su posmatrali ponašanje fetusa između 8. i 12. nedelje trudnoće kako bi došli do ove teorije, pa su analizirali segmente kičmene moždine koji kontrolišu pokrete ruku i nogu.

Izvor: miss7mama.com