Faze roditeljstva

Odgovori na pitanja: Sa babicom na porođaju u Novom Sadu

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Odgovori na pitanja: Sa babicom na porođaju u Novom Sadu

ODGOVORI NA PITANJA SA ONLAJN PREDAVANJA "Sa babicom na porođaju u Novom Sadu"

Jadranka Masleša, babica, glavna sestra porođajnog bloka u porodilištu na Klinici za Ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, odgovorila je na pitanja koja su trudnice postavile tokom onlajn predavanja pod nazivom “Sa babicom na porođaju u Novom Sadu”.

PITANJA I ODGOVORI:

P:Da li krvna grupa treba ponovno da se vadi ukoliko je u međuvremenu došlo do promene prezimena, ili je dovoljno nositi uz sebe venčani list? (Maja)
O: Ako krvna grupa ima upisan JMBG (jedinstveni matični broj) nije potrebno vaditi novu potvrdu.

P:  Šta se dešava u slučaju da ne pukne vodenjak i nemamo kontrakcije a došli smo do verovatnog termina porođaja (VTP)? Koji su nam koraci u tom slučaju? (Dijana)
O: Na dan termina potrebno je da se javite u ustanovu u kojoj će se realizovati porođaj. Stav naše kuće je da od VTP može da prođe 7 dana, nakon čega se indukuje porođaj.

P:  Imam četrdeset godina i u 38. nedelji trudnoće sam. Dve prethodne su završene carskim rezom. Da li postoji mogućnost da se i ovaj put porodim carskim rezom i da li treba ranije da dođem u bolnicu? (Jelena)
O: Da. Jelena, trebali ste da uzmete uput od vašeg ginekologa i da se javite u porodilište radi zakazivanja termina za carski rez i pripreme.

P:  Kakva je procedura ukoliko želimo epiduralnu anesteziju? Da li osim epiduralne postoji jos neki vid anaglezije? Koliko i kada se plaća epidural u vašem porodilištu? (Danka)
O: To su usluge koje su besplatne. Treba samo da izrazite želju a akušeri su tu da procene da li je to prihvatljivo i da odluče koju analgeziju da vam preporuče.

P:  Ukoliko krene porođaj u toku noći, da li postoji mogućnost dobijanja epidurala? (Daniela)
O: U toku noći je dežuran samo jedan anesteziolog koji je zadužen za hitne intervencije i operacije….znači NE.

P:  Kakva je procedura u Betaniji u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom? Da li treba uračunati dodatno vreme za dolazak ako se rade neki testovi na Covid-19 pre prijema? I šta se dešava ukoliko dođemo "u poslednjem času" i nema vremena za testove? (Jelena)
O: Porođaj se smatra hitnim stanjem tako da se radi samo brzi serološki test. Ukoliko trudnica ima još neke simptome biće smeštena u prelaznu zonu i po potrebi će joj se uraditi PCR test.

P:  Koliko se dugo ostaje u porodilištu posle prirodnog porođaja i posle carskog reza, sada u doba korone? (Milica)
O: Nakon vaginalnog porođaja 48 sati, a nakon carskog reza, četvrti dan se majka i beba puštaju kući, pod uslovom da je sve ok.

P:  Da li je Vaše dosadašnje iskustvo pokazalo da je drugi porođaj brži od prvog? Interesuje me da li i drugorotke mogu da čekaju kod kuće da kontrakcije budu na 5 minuta pre polaska u porodilište? (Sanja)
O: Naravno, ali sa saznanjem da bi drugi put trebalo da porođaj napreduje brže. Pratite i osluškujte svoje telo.

P:  Da li se može nesto preventivno koristiti protiv hemoroida, posle prvog porođaja mi je to bilo najveći problem? (Renata)
O: Ako imate sklonosti ka tome teško da će vam bilo šta pomoći kao preventiva. Nakon porođaja primenite adekvatnu negu hemorida i koristite terapiju.

P:  Da li u vašem porodilištu funkcionise baby friendly program? Neke žene su se žalile da su ovih dana ogromne gužve u Betaniji i da postoje određeni problemi u vezi sa smeštajem porodilja i beba zajedno. (Maja)
O: Naiđe talas velikog broja porodilja, to se ne može predvideti ali uvek se nađe rešenje za smeštaj. Uvek se radujemo kada su mama i beba zajedno.

P:  Imam problem sa glavoboljama, kada se jave traju i po nedelju dana, boli me iznad desnog oka. Nisam dobila tačnu dijagnozu, doktori su rekli da je verovatno prikljesten ili oštećen nerv. Da li mi možete reći da li to smeta pri naponima na porođaju, i da li može tada prirodni porođaj, ili mora na carski rez? (Dragana)
O: Dragana, o tome morate razgovarati sa svojim neurologom i ginekologom.

P:  U 35. sam nedelji trudnoće, dijabetičar na insulinskoj pumpi. Da li postoji šansa da se porodim prirodno ili carskim rezom? (Željka)
O: Uvek postoji mogućnost prirodnog porođaja ali o tome odlučuju ginekolozi.

P:  Trenutno sam u petom  mesecu trudnoće. Posteljica je na prednjem zidu, beba prednjači glavicom. Da li je taj položaj posteljice otežavajuća okolnost za prirodan porođaj ili se u tom slučaju češće izvodi carski rez? (Bojana)
O: Ako posteljica nije nisko usađena nema otežavajućih okolnosti.

P:  Trenutno sam 22. nedelja trudnoće i ne osećam pokrete bebe. Moj ginekolog kaže da je sve u redu. Da li bi trebalo da brinem? (Brankica)
O: Brankice, teško je odgovoriti na ovo pitanje. Ako ste bili na kontroli i vaš ginekolog kaže da je sve u redu trebalo bi da mu verujete.

P:  Da li je potrebno odmah poneti i stvari za porodilište i za izlazak iz porodilišta ili nam to neko može doneti kasnije? (Jelena)
O: Stvari za izlazak iz porodilišta donosi rodbina kada dođe po vas i bebu. Bilo bi praktično da vi kod kuće pripremite stvari za otpust vas i bebe.

Pripremila: Vesna S.
By Bebologija