Faze roditeljstva

Da li znate šta je temenjača?

Danas govorimo o temenjači kod beba, kada se pojavljuje i kako se tretira. Saznajte više u nastavku...

Da li znate šta je temenjača?

Temenjača predstavlja infantilni seboreični dermatitis kod novorođenčadi. Ovo je relativno čest problem kože beba i pogađa podjednako i dečake i devojčice. Javlja se obično između 2. i 6. nedelje života, a najčešće prolazi do 1. rođendana, uz retke izuzetke do 4. godine.

Seboreični dermatitis se može pojaviti:

-na skalpu

-na čelu i licu

-iza ušiju

-u pelenskoj regiji, ispod pazuha i drugih kožnih nabora.

Temenjaču ćete prepoznati po sledećim karakteristikama:

-crvena i vlažna u naborima kože (poput vrata i iza ušiju)

-žućkaste boje sa masnim mrljama ili koricama

-ljuskava

Seboroični dermatitis može izgledati neprijatno ili iritantno za kožu, ali obično ne svrbi i ne smeta novorođenčadi.

Razlog zbog kojih se temanjača pojavljuje nije precizno utvrđen i predstavlja kombinacije nekoliko stvari. Previše kožnog ulja (sebuma) u lojnim žlezdama i folikulima dlake i vrsta gljivica koje se nalaze na koži pod nazivom malassezia i mogu igrati ulogu u razvoju seboreičnog dermatitisa.

Temenjača kod novorođenčadi obično nestaje sama od sebe za nekoliko nedelja ili meseci. U međuvremenu, možete pokušati sledeće:

-Operite bebinu kosu jednom dnevno blagim šamponom za bebe

-Nežno uklonite ljuspice mekom četkom

Takođe možete naneti malu količinu mineralnog ulja na vlasište vaše bebe. Ostavite ulje da upije nekoliko minuta do nekoliko sati, ako je potrebno. Zatim koristite meku četkicu da uklonite ljuspice. Šamponirajte bebinu kosu nakon toga, kao i obično.

Ukoliko ne uspete da uklonite temenjaču i ona ne prođe sama od sebe, konsultujte se za izabranim pedijatrom vašeg deteta. Iako se retko javljaju, komplikacije su moguće i to najčešće u vidu bakterijske infekcije kože. Dešava se da se koža ispod ovih naslaga, a naročito u pregibima inficira, pogotovo ako pokušavate da temenjaču uklonite grebanjem ili kidanjem. 
Infekciju temenjače ćete prepoznati ako se pojavi crvenilo praćeno toplinom kože i plikčići ispunjeni gnojem koji nakon pucanja postaju ranice. 

by: Bebologija