Faze roditeljstva

Dr Slavica Rašajski iz pedijatrijske ordinacije Bebologija Novi Sad odgovara na vaša pitanja

Pedijatar iz novootvorene pedijatrijske ordinacije Bebologija u Novom Sadu dr Slavica Rašajski odgovara na vaša pitanja o HPV vakcini i uvođenju nemlečne ishrane. Saznajte više u nastavku...

Dr Slavica Rašajski iz pedijatrijske ordinacije Bebologija Novi Sad odgovara na vaša pitanja

Od 1. decembra 2023. godine počela je sa radom pedijatrijska ordinacija Bebologija u Novom Sadu, na adresi Bulevar Evrope 38. Osnivač ordinacije je doktorka Slavica Rašajski, specijalista pedijatrije koja danas za portal Bebologija odgovara na neka od vaših najčešćih pitanja.

1. HPV vakcina da ili ne?

HPV vakcina apsolutno DA! To je mrtva vakcina koja ne izaziva veće postvakcinalne reakcije, a štiti od tako teške bolesti kao što je karcinom grlića materice. Iskustva zemalja koje primenjuju vakcinu od 2008. godine, govore o značajnom smanjenju ovog oboljenja.

2. Kada je pravi trenutak za bebin prvi odlazak na more?

Pravo vreme za odlazak beba na more se ne moze tačno reći u smislu datuma, ali mislim da dete najranije pre navršenih 12 meseci nema poseban benefit od odlaska na more.

3. Da li novorođenčad smeju da piju vodu?

Novorođenče je uzrast deteta do mesec dana i one bebe koje sisaju nemaju potrebu za unosom vode. Međutim, novorođenčadi koja imaju fiziološku žuticu poželjno je davati prokuvane vode, isključivo između podoja ili hranjenja (ne neposredno pre i posle podoja ili hranjenja formulom), jer češćim mokrenjem izlučuju bilirubin iz organizma. Odojčad, pogotovo ako su na veštačkoj ishrani, mogu da piju vodu između obroka, naročito u mesecima sa visokom spoljašnjom temperaturom. Izuzetak su deca koja lošije napreduju, pa se izbegava davanje vode da ne bi unosom vode smanjili količinu mleka koju uzimaju.

4. Kada je pravo vreme za uvođenje nemlečne ishrane?

Nemlečna ishrana se kod dece na adaptiranoj formuli uvodi sa navršenih 4 meseca života ( u 5. mesecu), a kod dece na majčinom mleku, koja dobro napreduju se može uvoditi i sa navršenih 5 meseci života (u 6. mesecu).

5. Koji su znaci da je beba spremna za uvođenje nemlečne ishrane?

Nema specifičnih znakova da je dete spremno za nemlečnu ishranu. To određuje pre svega uzrast i neki nespecifični znaci koji se ispoljavaju kroz ponašanje deteta: gledanje u odrasle dok jedu, pružanje rukica prema hrani, uzimanje i stavljanje hrane u usta, prihvatanje ponuđene nemlečne ishrane.

by: Bebologija