Faze roditeljstva

Kako dete pripremiti za polazak u vrtić

Vežbajte razdvajanje, neka dete zna da ako vas nema, da ćete se i vratiti, a pre odlaska u vrtić, dobro je podsticati i osamostaljivanje deteta.

Kako dete pripremiti za polazak u vrtić

Prvi odlazak u vrtić velika je promena u vašem i životu vašeg deteta. Vrtić je okruženje u kom će se dete socijalizovati i razvijati komunikativne veštine, zato ne morate brinuti o tome šta sve dete ume, na primer da li prepoznaje slova i brojeve. Međutim, odlazak u novu sredinu i upoznavanje novih lica kod mnoge dece budi emocije poput straha i negodovanja.

Razdvajanje i upoznavanje novih ljudi

Šta možete učiniti? Skrivajte pred detetom predmete i to tako da ih lako može naći. Malo dete ne može zadržati vašu sliku u pamćenju. Kad vas ne vidi, to je za njega jednako kao da ne postojite. Ovakve igre pomažu vašem detetu da shvati da ćete se i vi, kad odete, opet pojaviti. Dobro je navikavati dete na odlaske i dolaske, rastanke i ponovne susrete.

Kad vežbate razdvajanje recite svom detetu da odlazite u drugu sobu i da ćete se brzo vratiti. Iako možda ne razume vaše reči, razumeće vaše gestikulacije i intonaciju. Ako zaplače, ponovite mu da se brzo vraćate, pa to i učinite, smešeći mu se. Postepeno produžavajte vreme svoje odsutnosti i vaše dete će naučiti da ćete se vratiti i da je sasvim u redu to što vas ponekad nema. Što češće nakratko odlazite i vraćate se vaše dete će imati više poverenja u vas i vaš povratak.

Ako vaše dete kreće u jaslice, tokom meseci koji prethode polasku u jaslice pozivajte prijatelje u vaš dom i polako navikavajte svoje dete na upoznavanje novih ljudi. Psiholozi preporučuju da pozovete nekoga u svoj dom kako bi se poigrao s vašim detetom, dok ste vi zauzeti drugim obavezama u kući.

Novi dnevni ritam

Vodite dete na nova mesta gde može ostvariti kontakte sa svojim vršnjacima (parkovi, igrališta..). Podstičite osamostaljivanje deteta u svakom pogledu. Neka uči da pije iz čaše, da koristi kašičicu... sve će mu to olakšati boravak u jaslicama kada vi nećete biti blizu.

Nikako ne biste smeli pretiti detetu rečenicama poput: "Videćeš kad budeš pošao u vrtić! Tamo će te naučiti pamti!", jer tako samo možete prestrašiti dete i stvoriti odbojnost prema vrtiću. Ohrabrite dete, istaknite pozitivno, npr. 'Čekaju te deca, igračke, biće ti zabavno'.

Ako je vaše dete starije, prošetajte povremeno s njim oko vrtića, razgovarajte o vrtiću i zajednički se radujte skorom polasku. U vrtiću se od deteta očekuje sposobnost saradnje s drugom decom, ali i slušanje vaspitača. Stoga se preporučuje da prihvatite, gradite i negujete komunikaciju poverenja i saradnje s vaspitačicama i ostalim zaposlenima u vrtiću.

Jedna od novosti u životu deteta zasigurno je i promena dnevnog rasporeda. Učinite detetov dnevni raspored što predvidljivijim. Iako dete jasličke dobi nema osećaj za vreme i ne zna da gleda na sat, ono počinje da usvaja dnevne rasporede i to mu daje dodatnu sigurnost u koju se može uzdati.

By:Bebologija

Izvor: https://sleepingshouldbeeasy.com/kindergarten/