Faze roditeljstva

Epštajnove perle - bele tačke na bebinom nepcu

Razne pojave kod novorođenčadi su jedinstvene za svaki period razvoja.Jedna od takvih jeste i pojava Epštajnovih perli ili žućkasto-belih tački na bebinom nepcu. Saznajte u tekstu više o ovoj temi.

Epštajnove perle - bele tačke na bebinom nepcu

Epštajnove perle su najjednostavnije rečeno čvorići zanemarljive veličine (od jednog do tri milimetra) koji se javljaju na središnjem delu zadnjeg nepca ili iznad linije desnih. Na prvi pogled mogu delovati bolno. One ne zadaju veće muke novorođenčetu, javljaju se kod 65%-85% novorođenčadi i ne zahtevaju ozbiljniju terapiju.


U prvom tromesečju trudnoće, u unutrašnjosti bebinih usana dolazi do spajanja gornje i donje vilice sa nepcem. Prilikom tog procesa, formiraju se džepići na nepcima, kao posledica uklještenja membrane tkivom nepca. Epštajnove perle su, zapravo taj deo  nastao od epitelnih ćelija i membrane koji je ispunjen tečnošću. Važno je znati da ne predstavljaju veći problem za normalan rast i razvoj bebe.

Ono što je karakteristično za Epštajnove perle jeste da se javljaju na nepcima, ali retko i na desnima. Većina roditelja uglavnom i ne primeti Epštajnove perle u ustima novorođenčeta, ali zato će primetiti pedijatar. Prvi prvim pregledima pedijatar obično skrene pažnju na ove pojave kod tek rođenih beba.Ukoliko imate bilo koju nedoumicu iskoristite prve preglede vaše bebe da dobijete što više informacija o samim Epštajnovim perlama, kao i tome ukoliko imate neku zabrinutost da istu otklonite u razgovoru sa vašim izabranim pedijatrom.

Pripremila: Jovana Milovanović

Izvor: https://www.healthline.com/health/epstein-pearls