Faze roditeljstva

Kako da zaštitite bebu od ujeda komaraca

Letnje vreme donosi i problem ujeda komaraca. Ne postoji jedan siguran način da ovo potpuno otklonite, ali u narednim redovima možete da pronađete efikasne savete u slučaju da vaša beba ima otok od ujeda komarca.

Kako da zaštitite bebu od ujeda komaraca

Veoma je poznato da su za rast i razvoj deteta korisne šetnje i uopšte boravak na otvorenom. Problem nastaje onog trenutka kada vašu bebu u toku šetnje ujede komarac i njena nežna koža otekne. Na mestu uboda se javi crvenilo i svrab, što može znatno da oteža situaciju.
Preporučljivo je da na mesto uboda kod bebe stavite hladnu oblogu koja će pomoći da se smani crvenilo i otok. U te svrhe možete koristiti i gazu natopljenu hladnom vodom ili manju krpicu.


Nakon toga možete namazati neki preparat namenjen za bebe koji će dodatno umiriti mesto uboda. Treba izbegavati mazanje preparata na oštećenu i iritiranu kožu, uvek mažite u tankom sloju (debeo sloj preparata ne znači bolju zaštitu). Ukoliko se radi o velikom broju ujeda ili izraženim promenama na koži najbolje je javiti se izabranom pedijatru.


Tokom boravka na otvorenom, decu oblačite u odeću svetlijih nijansi, duge pantalone, čarapice na nogama, majice dugih rukava. Postavite zaštitne mrežice na prozore i vrata, bebin krevetac i kolica. Kada koristite preparate namenjene za zaštitu od komaraca uvek obratite pažnju da li namenjen uzrastu koje je vaše dete.

Jedna od opcija je svakako korišćenje preparata i uređaje koji rasteruju komarce. Neki se uključuju u struju, dok su drugi prenosivi (na baterije) i mogu se zakačiti na bebina kolica, garderobu, torbu.

By: Bebologija

Izvor:https://yumama.mondo.rs/