Faze roditeljstva

Kako muzika utiče na razvoj dece?

Muzika je značajna u periodu razvoja deteta, utiče na psihomotorni razvoj, poboljšava pamćenje, učenje i socijalizaciju i stvara dobro raspoloženje! Otkrijte još detalja vaznih za ovu temu u tekstu koji sledi...

Kako muzika utiče na razvoj dece?

Zašto je muzika važna za razvoj dece

Čulo sluha deteta razvija se oko 25-e nedelje trudnoće. Beba kojoj mama pevuši dok je još u stomaku, lakše će se umiriti i zaspati kasnije. Muzika podstiče auditivnu percepciju, odnosno veštinu slušanja  kod dece. Ona direktno utiče na unutrašnje biće deteta.Da bi se videli pravi efekti muzike, deca treba da budu aktivna, treba da pevaju, tapšu rukama i igraju zajedno sa melodijama. Važno je napomenuti da muzika stimuliše delove mozga koji su vezani za čitanje, matematiku i emocionalni razvoj. Muzika će poboljšati njihovu sposobnost učenja i pamćenje, jer muzika stimuliše različite obrasce razvoja mozga. Muzika ima veliki uticaj na stvaranje i jačanje neuronskih veza kod dece i formiranja obrazaca ponašanja mladih.

Pevanje pesama je sjajan način da mala deca nauče i uopšteno gledano, vežbaju jezik.Učenje tekstova pesmama je takođe efikasan način da se zapamte informacije. Još jedan benefit je da pesme sa pokretima pomažu deci da prave fino-motornu koordinaciju. Ples uz muziku podstiče  korisne fizičke aktivnosti dece.


Slušanje muzike i razvoj emocija i socijalizacija dece uz pomoć nje

Muzika i ples su aktivnosti koji pomažu deci da budu razigrani jedni sa drugima. Ona podstiče njihovu bolju komunikaciju dok su još mali i istražuju svet oko sebe. Podstaknite svoju decu da budu otvoreni kada je u pitanju muzika i komunikacija sa drugom decom.Nećete pogrešiti ukoliko se u vašem domu sluša muzika i ukoliko se dete podstiče da peva pesmice, uči reči, igra uz muziku.

Ne ustručavajte se da pred detetom igrate,slušate muziku.Na ovaj način ćete najbrže i najbezbolnije kod vašeg deteta stvoriti naviku da uči reči, peva, a samim tim će ono biti slobodnije i da se više druži sa drugom decom .

Pripremila: Jovana Milovanović

Izvor: https://www.brighthorizons.com/resources/Article/music-and-children-rhythm-meets-child-development