Faze roditeljstva

Kako se beba sprema na svoje prve korake

Rastući iz meseca u mesec beba se pripema za svoj prvi korak, koji je i simbolično prva stepenica ka njihovoj samostalnosti.

Kako se beba sprema na svoje prve korake

Tokom prve godine života, beba je zauzeta razvojem koordinacije i snage mišića celog tela.

Ona će naučiti da sedi, da se prevrne preko glave i da puzi pre nego što, oko osmog meseca, nauči da ustaje i da stoji. Od tog vremena, najznačajnije je da stekne samopouzdanje, odnosno smelost i da postigne ravnotežu.

Većina beba napravi prvi korak otprilike između devetog i dvanaestog meseca, a dobro hoda u periodu kada napuni četrnaest, petnaest meseci. Ne brinite ako je vašem detetu za prohodavanje potrebno malo više vremena. Mnoga savršeno normalna deca nisu vična hodanju dok ne napune šesnaest pa čak i sedamnaest meseci.


Kako se beba priprema za hodanje?

Četrvrti mesec

Kako počinje da se interesuje za stvari koje je okružuju, počinje i sve veća aktivnost krajem četvrtog meseca. Beba počinje da se kotrlja na stranu. Ravnoteža još uvek nije uspostavljena, pa se uglavnom brzo vraća na leđa.

Peti mesec

Sa pet meseci, beba prvi put počinje voljno okretanje, pri čemu se aktiviraju kosi trbušni mišići. Noge više ne idu istovremeno, kao u fazi kotrljanja, već gornja ostaje savijena, dok se donja sve više opruža. Ovo je faza diferencijacije nogu, koja je preduslov za pravilan hod.


Osmi mesec

Otprilike oko osmog meseca, vaša beba će verovatno pokušati da se uspravi dok se drži za nameštaj (zbog toga proverite da li je sve na bebinoj putanji dovoljno snažno da može da se pridrži). Kada bude u stanju da ga na kratko pusti i da stoji bez pridržavanja, pokušaće da napravi samostalne korake, ili da pokupi igračku iz stojeće pozicije.


Deseti mesec

Oko desetog meseca, vaša beba će početi da uči kako da savije kolena i kako da sedne posle ustajanja (što je teže nego što ste ikada mogli da pomislite!).

Jedanaesti mesec

Od jedanaestog meseca, vaša beba uglavnom već može samostalno da stoji, da se saginje i da čučne. Može i da hoda kada se snažno uhvati za vašu ruku, mada verovatno neće da napravi sama prve korake još nekoliko nedelja.


Trinaesti mesec

Sa trinaest meseci, tri četvrtine mališana hodaju sami - mada nestabilno, nesigurno.

By: Bebologija

Izvor: https://www.babycenter.com/