Faze roditeljstva

Kupanje je zabava!

Kada večernji ritual kupanja od prvih dana pretvorite u igru i uživanje, pretvorićete ih u dodatno vreme za bliskost i zabavu sa bebom, kao uvod u dobar san.

Kupanje je zabava!

U dnevnom rasporedu bebe postoje rituali koji mogu da pređu u dosadnu rutinu: higijena je jedna od njih. Veče je vreme kada ste već umorni od svakodnevnih aktivnosti sa bebom, pa iščekujete trenutak kada će beba zaspati, a vi dobiti dragoceno vreme za sebe. Ipak, ako uložite samo malo dodatnog napora, večernja higijena može postati još jedan dragocen trenutak za igru i uživanje sa bebom. Za nju će takvo iskustvo biti korisno kao i svaki blizak i radostan doživljaj sa roditeljima, ali i dobar uvod u miran san. Za vas će biti podsticaj da svaki trenutak u dnevnim bebinim rutinama dodate malo igre. 

Kupanje je vreme kada oba roditelja mogu da se druže sa bebom, naročito u uzrastu kada ona već sedi, prska ručicama po vodi i raduje se svojim ranim iskustvima.

Igračke, posebno one namenjene kupanju, dobra su pomoć za podsticanje igre, ali možete u kadicu staviti i bilo koje druge bebine omiljene nepromočive igračke.  Ako nemate mnogo vremena, ne morate se posebno angažovati oko igračaka, voda je sama po sebi zanimljiva, a obične plastične posudice za presipanje vode nekada mogu biti zabavnije od bilo koje igračke.  

Visina vode od desetak centimetara je sasvim dovoljna za bezbedno i prijatno brčkanje, ali ne zaboravite da uvek proverite temperaturu - nemojte preterati sa toplotom vode.  Da se beba ne bi klizala po kadici, na dno stavite peškirić, pa na njega bebu.

Izbor kozmetike za kupanje je važan. Idealni su preparati "2 u 1" koji peru kosu i kožu, to će vam ostaviti više vremena za igru. Šampon ne treba da iritira oči, kako kupanje ne bi postalo neprijatno iskustvo. Ako preparat blago peni, eto dodatne radosti za bebu. Preparati koji stvaraju gustu, bogatu penu, po pravilu su prezasićeni deterdžentima i nisu najbolji izbor kupke za bebu.

Ako želite, možete u kadicu uvek dodati i malo bebi ulja za negu ili kupanje, da biste dodatno zaštitili kožu od štetnih, isušujućih uticaja tvrde vode.

Bebina koža je nežna i još uvek se razvija, pa preparat birajte pažljivo, od proverenih proizvođača koji razumeju potrebe zaštite nežne kože.

Bebologija preporučuje:

ABCDerm Gel za kupanje. Sastav preparata ispunjava sve željenje zahteve, a cenovno je pristupačniji u odnosu na konkurenciju.

Preporučuje se za pranje bebine kože - lica i tela, i za pranje kose. Prema sastavu čuva prirodnu zaštitnu barijeru kože i ne isušuje je, prilagođen i za najosetljiviju kožu beba. Saznajte detalje.