Faze roditeljstva

Mama i tata se igraju rata- šta kada dođe do razvoda

Razvod braka utiče na čitavu porodicu i mnogo je više od papirologije i podele imovine, a po nivou stresa koji tada osećaju učesnici, ovaj proces može da se poredi sa smrću bliske osobe.

Mama i tata se igraju rata- šta kada dođe do razvoda

U Srbije se svaki četvrti brak završi razvodom. Kako Zavod za statistiku navodi, prosečno trajanje braka nakon kojeg je došlo do razvoda  je 13 godina. Razlozi zbog kojih dolazi do razvoda braka su različiti, ali postoji pitanje koje se postavlja nakon svakog pokretanja brakorazvodne parnice, ukoliko parteri koji se razvode imaju decu je: kako da deca iz celog procesa izađu bez trauma?

Razdvajanje roditelja i odlazak jednog od njih iz doma, kod deteta izaziva potpuno nove emocije sa kojima se do tada nije susrelo. Tuga, frustracija, anksioznost i osećaj griže savesti, samo su neke od njih, u zavisnosti od toga kog je uzrasta dete, ali i od toga kako se roditelji ponašaju tokom i nakon procesa razvoda.Uloga roditelja je najvažnija i na prvom mestu kada do ove situacije dođe. Tada je važno objasniti detetu da:

  • Bez obzira na to što mama i tata nisu više zajedno, ljubav prema njemu je nepromenjena.

kao i da,

  • Nije krivo zbog njihovog razvoda.

Takođe, od velike je važnosti da dete zadrži svakodnevnu rutinu koju je do tada imalo, kao i to da roditelji budi iskreni i otvoreni prema detetu, ali i da imaju u vidu njegov uzrast i da mu se u skladu sa time obraćaju.

Detetovim negativnim emocijama doprinose i izrečene negativne reči o partneru ili partnerki u njegovom prisustvu, zato mama i tata ne bi trebalo da dovode dete u situaciju da prisustvuje neprijatnim scenama. Iako deluje da je to za detetovo dobro, u prvom periodu nakon razvoda zajedničke aktivnosti bi trebalo svesti na minimum. Dete je dovoljno svesno i veliko da oseti nelagodu, a pritom mu se i stvarna lažna slika realnosti i toga da je sve u redu.

Dete nakon razvoda roditelja može početi sa noćnim mokrenjem, grickanjem noktiju, odbijanjem hrane, a u starijem uzrastu može doći do popuštanja u školi ili neprimerenog ponašanja. Ovo su samo neki od načina pomoću kojih dete, uglavnom na nesvesnom nivou, skreće pažnju na sebe i poručuje roditeljima da je i njemu potrebna podrška, pažnja i lepa reč. Često roditelji misle da postoji uzrast u kojem je deci prihvatljiv i manje stresan razvod roditelja, ali deca prolaze kroz veliki stres koliko god godina da imaju u tom trenutku. Zato i jeste važno kako će se odvijati detetov život nakon razvoda i koliko će roditelji uspeti svojim ponašanjem da detetu omoguće normalno i srećno detinjstvo.


Razgovor sa stručnim licem će i roditeljima, ali i detetu značiti da prevaziđu teške momente


Kako bi se dete osećalo bolje, od ključne važnosti je da se roditelji osećaju dobro. Ukoliko tenzija, napetost, negativne emocije ne prolaze vremenom ili se odnos između bivših supružnika pogoršava veoma je važno uključiti treću, stručnu osobu u čitav proces. Iako veoma emotivno težak i predstavlja veliku promenu u životima čitave porodice, razvod može biti blagotvoran ukoliko se bivši supružnici ponašaju tako da i detetu i njima nakon razvoda bude život bolji.

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvor: https://www.parents.com/https://www.stat.gov.rs/