Faze roditeljstva

Moja beba hoda! 7 stvari koje će se dogoditi kad dete prohoda

Iako vam je još juče taj dan izgledao daleko, pre nego što trepnete vaša beba će se osetiti sigurno na svojim nogicama i ne samo da će da hodati, već će i trčati.

Moja beba hoda! 7 stvari koje će se dogoditi kad dete prohoda

Prohodavanje deteta je velika prekretnica u razvoju, ali ujedno i kombinacija zabave i straha za roditelje. Portal Babology je izdvojio nekoliko stvari koje možete očekivati kad vaša beba prohoda.

1. Bićete veoma ponosni

Ako ste mislili da već preterujete sa snimanjem i fotografisanjem svoje bebe, čekajte dok prohoda! Bićete tako ponosni da ćete želeti da snimite svaki korak i svaki pokret. Pripremite se i na novu ulogu neprimetnog paparaca, jer se može veoma često desiti da će vaša beba pasti, baš kada izvadite kameru ili telefon da snimate.

2. Imaćete novog pomoćnika

Ne zaboravite da vas je beba do sada gledala kako hodate po kući i obavljate sto različitih stvari, poput hranjenja psa ili čišćenja poda, sada očekujte malog pomoćnika uz sebe. Iako zvuči veoma zabavno, imajte na umu da će vaša beba želeti da stavi u usta sve čega se dokopa, pa pripazite da ne bi bilo situacija kao što su jedenje otpadaka iz kande za đubre, bacanje psećih kuglica po kući poput konfeta ili razbijanje stvari sa polica dok vaša beba ponosno maše svojom metlom.

PROČITAJTE: Mamina priča: Vaša ćerka još ne hoda? Naša evo trči!

 

3. Kupovaćete puno flastera

Jednom kada beba prohoda, ubrzo će hteti i da trči, ali s obzirom na to da je još nova u svetu hodanja – očekujte dosta padova. Naši mali početnici nisu još razradili prostornu svest, zato će se mnogo puta desiti da udare u zidove, stolove i druge delove nameštaja. Pripremite se na puno poljubaca utehe, ali i puno flastera!

4. Cipele - noćna mora

U početku ne treba brinuti oko cipela dok god ste kod kuće, ali jednom kada vaš mališan počne svugde da ide sa vama – hodajući, tada je vreme za kupovinu cipela. Kupovina odgovarajućih cipelica koje će dete moći da nosi više od dve sekunde zna biti dugotrajan proces. Zapravo, obuvanje cipela takođe znači da ćete početi sve kasnije da izlazite iz kuće, pogotovo kako dete postaje starije.

5. Kolica će postati prilično beskorisna

Samo probajte da smestite dete u kolica jednom kada postane sigurni hodač. Kod većine dece dočekaće vas pravi napadi besa. Iako je odlično što dete želi da pokaže svoje novostečene veštine, to isto tako znači da će završavanje obaveza, odlazak u prodavnicu, pa čak i kratka šetnja po kraju trajati “zauvek”. A kad se vremenom umori (a, hoće), pripremite se na nošenje deteta, ali i ostalih stvari koje imate sa sobom. Ako ipak imate sreće, čuvajte ta kolica još neko vreme, mogu vam poslužiti.

6. Moraćete da imate “oči na leđima”

Čak i ako dete još uvek hoda veoma sporo, doslovno će vam trebati par “očiju na leđima”, jer će biti dovoljna sekunda neopreznosti da se nešto dogodi. Svakako se pobrinite da opasne stvari ne budu na dohvat detetovih ručica i zaštitite dom raznim zaštitama za decu ako smatrate da je to potrebno.

7. Postaćete pravi “lovac”

Ako ima hodanja, biće i trčanja. Jednog minuta dete će hodati laganim koracima – drugog će munjevito juriti po kući, parku i ulici. Nemojte se iznenaditi ako u tim situacijama zaboravite na ostale stvari, poput ostavljanja namirnica na kasi ili napuštanje ionako kratkih razgovora sa ljudima kako biste uhvatili svog trkača ili trkačicu. S druge strane, više vam neće biti potrebna ona članarina za teretanu!

Uživajte u prvim samostalnim bebinim koracima.

Pripremila: Vesna S. Izvor:babyology.com.au