Faze roditeljstva

Moja beba i ja - Grčevi

Dok ne stigne taj presrećan dan, nekoliko saveta kako da prepoznate ovo stanje može Vam znatno olakšati napetost i nervozu.

Moja beba i ja - Grčevi

I da, to je taj dan kada sam uveče konačno zaspala kad i beba. Mislim u sebi, uhodale smo se beba i ja… ipak je trebalo malo vremena, a i prošlo je skoro tri nedelje… super. I onda u nekom polusnu čujem je da plače, nekako oštro i nervozno, a vreme je pred svitanje… taman sam se radovala da ću odspavati do jutra. Odmah sam iskočila iz kreveta, uzela bebu u naručje i približila sebi što bliže. Stvarno pomaže. Bodrim samu sebe kako sam super mama, budna sam, sve je ok i pokušavam doduše pomalo nespretno tu energiju da prenesem na bebu. Ma ne, nisu grčevi, ipak sam ja slušala o tome… ne javljaju se oni pred jutro. Ma da da, potpuno sam u pravu, nisu grčevi.

Hm, ali zašto li se onda bebac ne smiruje?

Možda Vam je ovaj scenario već poznat? Beba je nekako neutešna, a Vi ste probali i da je uzmete, nosite, dojite ili dajete mleko, slušate muziku, plešete zajedno..i ništa.

Iskustva mama koje su prošle kroz ovo “neutešno” stanje mogu biti vrlo korisna.

Na prvom mestu, koliko god da deluje bezizlazno, grčevi su prolazno stanje. Pojavljuju se iznenada i bez povoda, nemaju definisan uzrok nastanka, traju neko vreme i zatim nestanu. I tako iz dana u dan, gotovo u isto vreme, beba nekad plače samo kasno popodne, uveče i tokom noći, a nekada plakanje traje po ceo dan; dok jednog dana potpuno ne nestanu, kao da nisu ni postojali. Iako deluje da nikada neće prestati, upravo je suprotno, hoće, čak brže nego što smo ih primetili. Čovek se lako navikne na dobro, zar ne?

Dok ne stigne taj presrećan dan, nekoliko saveta kako da prepoznate ovo stanje može Vam znatno olakšati napetost i nervozu.

Dakle, nije svaki plač beba, plač zbog kolika. Kada da posumnjam da beba ima grčeve?

Moja beba je uznemirena, stomačić je napet, u licu je crvena i kao da se bori sa nekom velikom gasnom loptom u stomaku. Ruke su stegnute u pesnice, nervozno pomera ručice i nožice, aktivnija je, čudete čak i da ispušta gasove. I naravno plače… jako i neutešno. Plač je prodoran i može trajati satima.

Bebe koje imaju grčeve uprkos što plaču satima, dobro napreduju, sasvim regularno dobijaju na telesnoj masi i rastu u dužinu. Naravno, i ako sumnjate da su grčevi u pitanju, najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom. Najčešće ako je beba zdrava, a nije gladna, žedna i punih pelena- to su najverovatnije grčevi. Dobrodošle u klub neispavanih mama.

U nizu saveta i pristupa kako da pomognete Vašoj bebi sa grčevima, fitopreparati, ali samo oni koji su ispitani i dokazani, savetuju se jer su efikasni i bez štetnih efekata.

calmosine-grcevi-bebe

Bebologija preporučuje Calmosine digestion, pravi fitopreparat koji umiruje bebe i umanjuje plakanje zbog grčeva. Dobra stvar je što deluje brzo, pakovan je u kesicama, tako da je doza uvek spremna za laku i brzu primenu, gde god da se nalazite.

Piše: dr.stom Ana Mijić