Faze roditeljstva

Nega dečijih zubića

Sa stomatologom, dr Suzanom Dašić iz stomatološke ordinacije " Dr Dašić" danas razgovaramo o negi zuba kod dece...

Nega dečijih zubića

Dr Suzana Dašić, stomatolog iz stomatološke ordinacije "Dr Dašić" i saradnica Bebologije danas govori odgovara na 5 najčešćih pitanja koja se tiču nege i dečijih zubića i usne duplje. 

Dr Suzana Dašić, stomatolog

Doktorka Suzana, kada se kreće sa čišćenjem zubića kod beba i na koji način?

Sa čišćenjem usne duplje kod beba počinje se od trenutka kada sa bebom dođete kući iz porodilišta. Ostatke mleka ili formule koju koristite za prehranu bebi očistite sterilnom gazom koju natopite fiziološkim rastvorom. Kada se pojavi prvi zub, dodatak ovome može biti neka mala četkica za pojedinačno pranje zuba. Paste zbog prihvatanja ukusa nije jos potrebno uključivati, jer to bi poremetilo bebi prihatanje druge hrane koju uključujete u ishranu tokom prve godine bebinog života.

Još jedno od pitanja koja često roditelji postavljaju jeste do kog uzrasta je potrebno da roditelj pere zubiće detetu, kao i koje četkice je najbolje koristiti?

Dete do deste godine nije sposobno da temeljno i pravilno opere zube, jer motorika do tog uzrasta još uvek nije dovoljno razvijena. Do tog uzrasta ne kupujte deci električne četkice sa motivima superheroja.Do tada zube detetu treba da peru roditelji i da tokom pranja vežbaju sa detetom motoriku i manuelnu tehniku pranja zuba. Od desete godine polako puštajte dete da samostalno pere zube, ali uz vaš nadzor i uz vraćanje da se radnja ponovi ako to nije urađeno temeljno ili ako vidite da zubi nisu dovoljno dobro oprani. Možete kupiti u apotekama detektore za naslage i na taj način proveriti i pokazati vašem detetu neoprane segmete zubnog niza. Savet: izbegavajte nagrađivanje za dobro i pravilno pranje zuba, jer odgovornost prema zdravlju i zdravi zubi su za vaše dete najbolja nagrada.

Da li je obavezno korišćenje dečijih pasti za zube i do kog uzrasta?

Dečije paste za zube sa raznim ukusima namenjene su maloj deci samo radi lakšeg prihvatanja same paste za zube, ali već negde u predškolskom uzrastu treba preći da paste koje imaju oznaku “junior” koje pripadaju pastama kod kojih je i dalje prisutan taj prijatan ukus, ali nije toliko alcentovan. To su paste koje jako dobro služe svrsi pranja zuba i bogate su fluoridima. Nisu ni striktno dečije, ali omogućavaju i lakši prelaz na paste koje koriste odrasli, a mogu ih koristiti i deca u starijim razredima osnovne škole. Paste sa pomenutom oznakom deca mogu koristiti i nekoliko godina, a vi kao roditelji možete biti sigurni da su pravi izbor kada je u pitanju oralna higijena. 

Na koji način je najbolje pomoći detetu da prevaziđe strah od odlaska kod zubara?

Što se tiče pripreme deteta za posetu stomatologu i njegove pripreme, uvek imajte na umu da ste odgovorni vi kao roditelj i da od vašeg ličnog prihvatanja i kulture odlaska kod stomatologa zavisi na koji način će to i vaše dete prihvatiti. Prvo je jako važno da već imate porodičnog stomatologa kod kog ćete odvoditi i vaše dete. Trudite se da kad vi imate potrebu otići kod stomatologa povedete i vaše dete koje će upoznati stomatologa, ambijent, posmatraće vas u svojstvu pacijenta i analizirati reakcije, postavljati pitanja i dobijati odgovore. To je jedini ispravan način da vaše dete nesmetano dozvoli stomatologu pregled i po neku intervenciju kada to postane neophodno. Kratkotrajni efekti nagrađivanja i kažnjavanja su korisni onoliko koliko traje jedna intervencija, stoga ne pribegavajte tome. 

"Uvek imajte na umu da ste odgovorni vi kao roditelj i da od vašeg ličnog prihvatanja i kulture odlaska kod stomatologa zavisi na koji način će to i vaše dete prihvatiti", reči su dr Suzane.

Za kraj, pitanje koje se odnosi na pranje zuba i kod dece i kod odraslih, a to je: koliko minuta je potrebno da se peru zubi?

Često postavljeno pitanje o broju pranja zuba tokom dana i minutaži pranja i dalje je nepoznanica. Zubi se peru onoliko dugo koliko je potrebno da se svi zubi i njihove površine iščetkaju četkicom i pastom. Vreme je ovde individualna stvar. Isto se odnosi i na broj pranja zuba u toku dana. Savet je nakon svakog obroka, ali dugo odustvo od kuće koje mnogima podrazumeva nemogućnost pranja zuba nakon svakog obroka svodi pacijnte na pranje zuba koje je osnovni minimum u toku dana, a to je ujutru što podrazmeva jutanje umivanje i toaletu i uveče kada ste sigurno završili sa obrocima tog dana.

Od prvih zubića, pa do odraslog doba, veoma je važno redovno i pravilno prati zube i preventivno delovati. Ukoliko vi kao roditelj imate strah od odlaska kod stomatologa, potrudite se da vaše dete to ne primeti, jer je vrlo moguće da će i dete onda osećati strah i bojazan od odlaska kod zubara.

by: Bebologija