Faze roditeljstva

O velikom kašlju sa doktorkom Slavicom Rašajski

Šta je veliki kašalj, šta ga izaziva i kako ga prevenirati u nastavku teksta govori dr Slavica Rašajski, pedijatar iz pedijatrijske ordinacije Bebologija Novi Sad.

O velikom kašlju sa doktorkom Slavicom Rašajski

Veliki kašalj je oboljenje koje je izazvano bakterijom Bordetella pertussis koja se vezuje za trepljasti epitel respiratorne sluzokože. Ulaskom u organizam dolazi do akutne infekcije u periodu od 7do 14 dana od kontakta. Jedini rezervoar bakterije Bordetella pertussis su ljudska bića. Uglavnom su izvor infekcije starija deca, nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana deca i odrasle osobe koje imaju blažu kliničku sliku, a najčešće i najteže obolevaju deca mlađeg uzrasta, odojčad i novorođenčad.

"Jedini način na koji se veliki kašalj može prevenirati je isključivo i samo imunizacijom, odnosno redovnom i pravovremenom vakcinacijom dece!", ističe doktorka Rašajski iz pedijatrijske ordinacije Bebologija Novi Sad.

Redovna vakcinacija dece protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja počinje u drugom mesecu života i podrazumeva u prvoj godini tri doze kombinovane petovalentne vakci.ne DTaP-IPV-Hib u razmacija koji ne smeju biti kraći od četiri nedelje. Primarnu seriju treba završiti pravovremeno do navršenih šest meseci bebinog života. Prva revakcinacija se vrši sa navršenih dve godine života, a druga pre upisa u prvi razred osnovne škole. Jako je važno ispoštovati redosled imunizacije zato što se tako održava nivo antitela koja štite dete da ne dobije pomenutu bakteriju koja izaziva veliki kašalj.

Simptomi velikog kašlja podsećaju na simptome prehlade sa kijanjem, suzenjem očiju i kašljem koji uglavnom budu praćeni povišenom telesnom temperaturom. Kašalj u prvoj nedelji bude neproduktivan, kreće noću, a kasniej se intenzivira u toku dana. Osobe su infektivne od prvog dana kada krene kašalj. U drugoj fazi, kašalj postaje intenzivan i sa karakterističnim dugotrajnim, promuklim zvukom, koji najčešće posebno zabrine roditelje.

Veliki kašalj može biti opasna bolest kod dece najmlađeg uzrasta, zato što može izazvati kašalj koji je praćen zacenjivanjem. Kod dece starijeg uzrasta, izaziva simptome, ali nije na taj način opasan kao za decu mlađeg odojčetskog uzrasta. Iz tog razloga je veoma važna imunizacija kao jedina preventivna mera.

Pedijatrijska ordinacija Bebologija u Novom Sadu nalazi se na adresi Bulevar Evrope 38, a broj za zakazivanje i sve dodatne informacije je: 021/31 000 73.

 

Video u kojem doktorka Rašajski govori o velikom kašlju pogledajte OVDE.

by: Bebologija