Faze roditeljstva

Opadanje kose nakon porođaja

Većini žena tokom trudnoće kosa postane bujnija. Međutim, nakon porođaja dolazi do promene i neretko se porodilja suočava sa opadanjem kose. Zašto do toga dolazi, saznajte u nastavku…

Opadanje kose nakon porođaja

Šta se dešava sa Vašom kosom tokom trudnoće, šta možete da očekujete posle porođaja i šta možete da uradite povodom toga? 
Tokom trudnoće, Vaši hormoni se dramatično menjaju. Jedan od prvih koji se povećava je humani horionski gonadotropin ili hCG. To je hormon koji je izmerio Vaš test na trudnoću i njegov porast nivoa ukazuje na to da ste trudni. Trudnoća takođe uzrokuje porast nivoa nekoliko drugih hormona, uključujući estrogen, progesteron, oksitocin i prolaktin. Odmah nakon što se beba rodi, nivo nekih hormona brzo opada, uključujući estrogen i progesteron. Ti hormoni će se vratiti na normalne vrednosti u roku od 24 sata nakon rođenja bebe, a prolaktin će ostati visok sve dok dojite.

Hormoni su najveći razlog za promene koje se tiču kose u trudnoći, kao i gubitak kose nakon porođaja.

Tokom trudnoće, visoki nivoi estrogena sprečili su Vašu uobičajenu stopu gubitka kose. Kosa opada u malim količinama svakog dana. Tokom trudnoće, opadanje kose se smanjuje. Efekat je pojačan povećanim volumenom krvi i cirkulacijom, što takođe uzrokuje da vaša kosa opada manje nego u periodu kada niste u drugom stanju.

Dakle, nakon što se Vaša beba rodi i nivo hormona padne, Vaša kosa nadoknađuje izgubljeno vreme tako što opada u mnogo većoj količini nego inače. Ukupan obim vašeg gubitka kose verovatno nije veći nego što biste izgubili u poslednjih devet meseci, samo izgleda tako, jer se dešava odjednom.

Gubitak kose nakon porođaja može nastupiti bilo kog dana nakon porođaja, a ponekad traje i godinu dana. Obično je najintenzivnije oko četvrtog meseca, tako da ako Vaša beba ima nekoliko meseci, a Vama još uvek pojačano opada kosa, to ne znači da je vreme za paniku!

Kako ublažiti opadanje kose?

Izbegavajte često stilizovanje kose

Zagrevanje kose fenom ili peglom za uvijanje može učiniti da izgleda tanje. Pokušajte da odložite stilizovanje i ostavite kosu da se osuši na vazduhu dok se opadanje kose ne smanji.

Hranite se dobro

Uključivanje raznovrsnog voća, povrća i proteina u Vašu ishranu je najbolji način da se uverite da vaše telo dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne i tako sprečite dodatno opadanje kose.

Uzimajte vitamine

Vitamini ne bi trebalo da budu zamena za raznovrsnu ishranu, posebno kada ste mama sa bebom o kojoj treba da brinete. Ali oni mogu pomoći kao dodatak ako vaša ishrana nije dobro izbalansirana.

by: Bebologija  Izvor: https://www.healthline.com/