Faze roditeljstva

Oporavak od carskog reza - saveti i preporuke

Oporavak posle carskog reza traje malo duže. Proverite kako da pomognete svom telu da brže zaceli.

Oporavak od carskog reza - saveti i preporuke

Ako ste se porodili carskim rezom važno je da znate da oporavak može biti malo duži, jer će vašem telu biti potrebno više vremena da zaceli.
Pogledajte na koji način možete ubrzati svoj oporavak, kako biste lakše mogli da se posvetite svojoj bebici.

1. Važno je da dovoljno odmarate

Carski rez je operacija. Kao posle bilo koje operacije, telu je i nakon ove odmor neophodan. Zato ostajete u bolnici nekoliko dana duže nego  posle vaginalnog porođaja. Biće vam potrebno otprilike oko šest nedelja da se potpuno oporavite. To je, ipak, lakše reći nego uraditi. Teško je odmarati se i ležati kada imaš bebu kojoj je potrebna puna pažnja. Kada vam kažu "Odmaraj se kada se i beba odmara", u pravu su. Pustite raspremanje, kuvanje, čišćenje, odmarajte se. Obaveze prepustite nekom drugom.

2. Obratite pažnju na svoje telo

Izbegavajte sve ono što bi trebalo da izbegavate. Nemojte da idete uz i niz stepenice ako nije neophodno. Držite pelene, maramice, flašice blizu, kako ne biste morali previše često da ustajete.

Ne podižite ništa teže od bebe.Uvek tražite pomoć najbližih. Ne počinjite sa vežbanjem dok vam to doktor ne odobri. Sačekajte i sa seksualnim odnosima dok ne dobijete potvrdu od lekara. Ipak, lagana šetnja se preporučuje. Kretanje će pomoći vašem telu da zaceli i sprečiće zatvor. Plus, šetnja je odličan način da bebu upoznate sa svetom.

Baš kao što se brinete o fizičkom zdravlju, važno je da se posvetite i emotivnom. Beba će doneti neverovatnu promenu u osećanjima. Ako se osećate iscrpljeno, tužno, razočarano, nemojte ignorisati. Pričajte sa nekim, prijateljem ili stručnjakom, šta god mislite da će vam pomoći. Da biste bili dobri svom detetu morate prvo biti dobri prema sebi.


3. Oslobodite se bolova

Nemojte trpeti bolove, ali ne odlučujte sami koje lekove protiv bolova da koristite. Savet potražite od lekara, naročito ukoliko dojite bebu.

4. Birajte kako se hranite

Dobra ishrana nakon porođaja je jednako važna kao i ishrana tokom trudnoće. Ukoliko dojite bebu, vi ste i dalje izvor zdravlja svom detetu. Jedite raznovrsnu hranu koja će bebu održati zdravom, a vas ojačati.Pogledajte koje to namirnice treba da jedete da bi beba bila zadovoljnija, a isto tako izbegavajte one namirnice koje kod bebe mogu izazvati grčeve. Takođe,veoma je važno da pijete dosta tečnosti.Tokom dojenja, ona će vam biti naročito potrebna.


Koji su to znaci da biste nakon carskog reza trebali da se obratite lekaru:

- crvenilo i otok na mestu reza
- jaki bolovi oko rane
- telesna temperatura preko 38 stepeni
- vaginalni sekret izmenjenog mirisa
- previšejako vaginalno krvarenje
- crvenilo i otok u nogama
- otežano disanje
- bol u grudima

By: Bebologija

Izvor: https://yumama.mondo.rs/