Faze roditeljstva

Razvoj bebe od 10. do 12. meseca života

Približavate se prvom rođendanu vašeg deteta i verovatno ne možete da verujete kojom brzinom raste. U nastavku teksta saznaćete koje su razvojne faze od 10. meseca do prve bebine godine...

Razvoj bebe od 10. do 12. meseca života

Bebe ovog uzrasta su često u pokretu. Ako ne kažete "Ne!" sada, velike su šanse da to nije prvi put u poslednjih nekoliko sati- dobrodošli u život sa detetom uzrasta od 10 do 12 meseci. U ovom uzrastu, razvoj bebe je brz i predstavlja period u kojem se ustaljuju navike i uči doslednost.

Kada je reč o motoričkom razvoju deteta, primetićete da je veoma blizu prvih samostalnih koraka. Većina beba ovog uzrasta može sedeti bez pomoći i povući se u stojeći položaj. Puzanje i hodanje dok se drže za nameštaj će na kraju rezultirati hodanjem bez podrške. Razvija se i pincet hvat (palac+kažiprst) i na taj način dete uzima sitne predmete, tako da je važno da pored deteta ne budu oštri i opasni predmeti koje može progutati. Ipak, važno je da mu dozvolite da istražuje različite teksture predmeta svojim ručicama, da lupa predmetima jednim o druge, da ih stavlja u posude i vadi iz njih, kao i da prstićima skuplja mrvice sa stola.

Kada je u pitanju ishrana, organizujte zajedničko vreme za obroke. Od velike važnosti je da dete žvaće hranu i iz tog razloga seckajte hranu na komadiće i dozvolite detetu da jede prsićima ili prilagođenim priborom. Budite veoma strpljivi, jer detetu nije dovoljno razvijena motorika i vrlo je moguće da će hrane biti na sve strane.

Za decu je važan boravak na otvorenom, zato neka to bude deo svakodnevne rutine. 

Razvoj bebinog govora je uočljiv. Većina beba ovog uzrasta odgovara na jednostavne verbalne zahteve. Vaša beba može postati vešta u pokretima, kao što je odmahivanje glavom ne i mahanje "pa- pa" prilikom odlaska . Očekujte da će bebino brbljanje poprimiti novi ton i evoluirati u reči kao što su „tata“ i „mama“. Možda ćete čuti određene uzvike, kao što je "uh-oh!" Razgovarajte sa detetom u svakom trenutku i objašnjavajte mu postupke određenih radnji: prilikom kupanja, šetanja,spremanja doručka. Čitajte mu i pričajte razumljive priče. Primetićete da ispoljava i stidljivost i nervozu u komunikaciji sa drugim osobama i neretko plače kada se odvaja od roditelja. Na roditeljima je da poštuju osećanja deteta u tom trenutku i da ih postepeno upoznaju sa nepoznatim osobama.

U potpunosti razume zahteve: dodaj loptu, znatiželjno ispituje igračke, baca ih na pod zbog zvuka koji to proizvodi i obraća pažnju na detalje.

Važno je napomenuti da se individualni razvoj svakog deteta može razlikovati, pa neka deca mogu postići određene prekretnice ranije ili kasnije od ovih opisanih faza. Podrška roditelja, igračke koje podstiču razvoj, stimulativno okruženje i redovne lekarske kontrole mogu doprineti optimalnom razvoju deteta u ovoj fazi.

by: Bebologija