Faze roditeljstva

Razvoj bebe u prvom mesecu života

Maženje, spavanje, hranjenje i prepoznavanje potreba- to je ono što ćete raditi i učiti u prvom mesecu bebinog života.

Razvoj bebe u prvom mesecu života

Mozak vaše bebe raste i razvija se svakog dana na osnovu onoga što vidi, čuje i oseća u svakodnevnoj interakciji sa, pre svega roditeljima.  
Beba može da vas čuje i prepoznaje mamin glas, jer ga je svakodnevno slušala dok je bila u stomaku, ali se takođe može uplašiti pri visokim tonovima i glasnim zvukovima.
Iako je kontakt očima jedan od načina na koji vam beba govori da želi vašu pažnju, vaša beba će komunicirati uglavnom kroz plač. Na primer, vaša beba će plakati ako ste joj potrebni, ukoliko je gladna ili je potrebno da joj se promeni pelena.
U tom periodu može nakratko da podigne glavu kada leži na stomaku ili da je okrene na stranu kada leži na leđima. Ovo pomaže vašoj bebi da vidi gde ste i šta je oko nje. Ponekad će vaša beba držati vaš prst, ali većinu vremena će držati ruke u čvrstoj šaci.

Kada je ishrana bebe u pitanju, dojenje na zahtev predstavlja najkvalitetniju hranu za novorođenče. Tokom prvog meseca beba sisa 8-12 puta u u periodu od 24 časa. Dok dojite bebu, držite je u takvom položaju da je možete gledati dok sisa, a nakon podoja je važno da je podstaknete da podrigne. Ukoliko imate poteškoća sa dojenjem obratite se patronažnoj sestri ili pedijatru.Beba koja je u toku dana unela dovoljno mleka imaće 6- 8 vlažnih pelena, a na početku može da ima stolicu nakon svakog obraka, dok će se učestalost stolice postepeno smanjivati na 3-4 stolice dnevno.

Evo jednostavnih stvari koje možete učiniti da pomognete razvoju vašeg novorođenčeta u ovom uzrastu:

- Vreme koje provodite sa bebom je najvažnije: pričajte joj i pevajte. Radite ove stvari svaki dan i na taj način ćete pomoći bebi da se upozna sa zvukovima i rečima i na taj način ćete razvijati jezičke i komunikacijske veštine koje će vašoj bebi biti potrebne kada bude starija.

- Ostvarujte kontakt očima: ovo je važno za povezivanje sa bebom. Takođe može pomoći u izgradnji mišića vrata i kontrole glave vaše bebe, jer beba prati vaše oči i okreće glavu. 

- Osmehujte se svojoj bebi: kada vas beba vidi kako se smejete, ona se oseća dobro, bezbedno, sigurno i gradi privrženost vama.

- Važno je da beba provodi vreme na stomaku: počnite sa 1-2 minuta i povećajte na 10-15 minuta nekoliko puta dnevno. Vreme na stomaku gradi snežne mišiće glave, vrata i gornjeg dela tela bebe koji su joj potrebni da bi podigla glavu, puzala i ustala kada bude starija. 

- Probajte masažu za bebe: masaža za bebe je odličan način da se povežete sa bebom i ima umirujući i opuštajući efekat na bebu.

- Imajte kontakt koža na kožu: ova fizička veza pomaže vašoj bebi da upozna vaš miris i glas. 

Ponekad beba neće želeti da radi ove stvari - možda je previše umorna ili gladna i neka vas to ne brine. Ponekad ćete znati zašto vaša beba plače. Kada reagujete na plač - na primer, hranite bebu ako je gladna - vaša beba se oseća sigurno i bezbedno.
Ipak, nekada možda nećete znati da prepoznate razlog bebinog plača, ali je važno da je utešite. Ne možete razmaziti bebu tako što ćete je podići, maziti ili razgovarati sa njom umirujućim glasom.
Svakog dana vi i vaša beba ćete naučiti nešto više jedno o drugom. Kako vaša beba raste i razvija se, saznaćete više o tome šta je vašoj bebi potrebno i kako možete da ispunite te potrebe.

Kao roditelj, uvek učite. U redu je da se osećate sigurno u ono što znate. U redu je i priznati da nešto ne znate i postaviti pitanja ili dobiti pomoć.
Takođe je važno da se brinete o sebi. Briga o sebi fizički, mentalno i emocionalno je dobra za vas, a samim tim je dobra i za vašu bebu. Kada ste dobro, možete svojoj bebi posvetiti pažnju koja joj je potrebna da raste i napreduje, kao i da smireno odreagujte u stresnim situacijima. Zapamtite da je deo brige o sebi traženje pomoći, posebno ako ste pod stresom ili se ne osećate dobro. Postoji mnogo ljudi koji mogu da podrže vas i vašu bebu, uključujući vašeg partnera, prijatelje, rođake, ali i stručno medicinsko osoblje.

by: Bebologija

Izvor: https://raisingchildren.net.au/, Unicef