Faze roditeljstva

Razvoj bebinog vida do prve godine života

Tokom prve godine života, vid vaše bebe razvija se brzo, ali se bitno razlikuje od onoga kako vi vidite.
U ovom tekstu ćemo detaljnije objasniti kako se po mesecima razvija bebino čulo vida.

Razvoj bebinog vida do prve godine života

Vaše dete videti dobro i daleko kao odrasla osoba tek u uzrastu od oko godinu. Novorođenče se rađa sa formiranim okom, ali njegov mozak nije dovoljno “zreo” da analizira slike niti da šalje poruke oku o onome što vidi. Kako se razvija bebin mozak, tako se poboljšava i bebin vid.

  • Prve dve nedelje

Beba može da vidi samo ono što je direktno pred njom, na nekoliko centimetara od nje. Dakle, može da registruje crte lice majke kada je ona drži u naručju i kada joj približi lice. Razlikuje svetlost, oblike i pokrete, ali joj je slika još uvijek mutna i nejasna.


  • Prvih mesec dana

U ovom uzrastu beba još uvek ne može koordinirano da koristi oba oka. Većina roditelja se uplaši misleći da im je dete razroko, međutim, to je sasvim normalna pojava. Do kraja prvog meseca ili sredinom sledećeg bebine oči će uspeti da se “dogovore” s mozgom i ona će moći da usmeri pogled na neki predmet s oba oka.

  • Tokom drugog meseca

Beba prepoznaje boje od rođenja, ali samo kontrastne (crno-belo). Vremenom se "saradnja" očiju i mozga poboljšava pa će beba biti u stanju da razlikuje i boje sličnih tonova (kao što su narandžasta i crvena). U ovom uzrastu pokazujte bebi igračke i slike jarkih boja, pričajte joj i pevušite.

  • Tri do četiri meseca

Beba počinje sa pokušajima hvatanja predmeta mada joj još ne ide baš najbolje usklađivanje pokreta ruku. Samo polako, u ovom uzrastu intenzivno se usklađuju pokreti očiju s pokretima ruku, tako da će uskoro biti veoma srećna kad uhvati igračku. Pomozite joj igrajući se s njom: ponudite joj zvečku crvene boje i pričekajte da je uhvati. Primetićete da beba počinje da hvata sve što joj dođe pod ruku, a najčešće "stradaju" mamina kosa, naočare ili minđuše. Sve su to znaci da koordinacija između mozga, očiju i pokreta ruku napreduje.


  • Pet meseci

Do sada je pokušavala da dohvati samo krupne predmete, a sada počinje da primećuje i hvata i one sitnije. Osim toga, prepoznaje predmete koje je videla ranije (raduje se kada ugleda omiljenu igračku!). To je znak da se mozak "zahuktao" u razvoju što se odražava na poboljšanje bebinog vida. Ona sada zna da predmeti postoje i kada nestanu iz vidnog polja. Zbog toga, bebe u ovom uzrastu obožavaju igru ​​"gde je beba?": Mama stavi peškir preko lica, beba ga skloni i obraduje se što ponovno vidi mamu.

  • Šest do sedam meseci

Bebin vid se do te mere razvio da ona sada prilično jasno vidi ljude i predmete u svojoj okolini, ali ne i na velikoj udaljenosti. S obzirom na to da se njen svet svodi na događaje u njenoj neposrednoj blizini, ta joj veština još nije potrebna. Ona će se postupno razvijati.

  • Sedam do dvanaest meseci

Ovo je veoma važno razvojno doba za vašu bebu. U ovoj fazi, bebe razvijaju bolju svest o sopstvenom telu i uče koordinaciju vida s pokretima telaVid na daljinu postaje sve izoštreniji, pa beba sada vidi punu raznolikost boja.

Ovo je takođe vreme, koje zahteva svu vašu pažnju, kako bi male “istraživače” sačuvali od povreda. Udarci, modrice, povrede obično se dešavaju u ovom uzrastu, kad beba fizički krene u istraživanje okoline.

Nemojte se zabrinuti ako oči vaše bebe promene boju. Većina beba se rodi s plavim očima zato što im tamni pigment nije u potpunosti razvijen. S vremenom se stvara sve više tamnog pigmenta u očima koji će vrlo verovatno vašoj bebi promeniti boju očiju iz plave u smeđu, zelenu, sivu ili braon boju očiju.

By: Bebologija

Izvor: https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-vision