Faze roditeljstva

Saveti nutricioniste- Ishrana tokom dojenja

Ana Todorović, nutricionista i saradnica Centra za trudnice Bebologija vas u nastavku savetuje kako treba da izgleda ishrana tokom dojenja.

Saveti nutricioniste- Ishrana tokom dojenja

Ishrana u periodu dojenja treba da bude dobro nutritivno izbalansirana i da bude kalorijski pokrivena, jer od ishrane, u velikoj meri, zavisi kakvo će biti zdravstveno stanje mame. Takođe, ishrana utiče i na produkciju mleka i na to da li će ona biti adekvatna i u skladu sa bebinim potrebama.

Ono što je poznato za ishranu u periodu dojenja jeste da je potrebno povećati kalorijski unos za 500 kalorija. Takođe, važan savet za sve mame koje doje jeste da obavezno odmah nakon dojenja, a ne pre samog dojenja, imaju nutritivno izbalansiran obrok kako bi se pospešila produkcija mleka do sledećeg podoja. To je jedna od grešaka koje mame vrlo često prave.

Bitno je da se fokusirate na donošenje zdravih odluka koje će vam pomoći u proizvodnji mleka. Zbog toga je važno da unosite proteine koji se nalaze u mesu, jajima, mlečnim proizvodima. Birajte žitarice od celog zrna, voće i povrće, ali ga prvo dobro operite kako bi izbegli nepotrebno unošenje ostataka pesticida.

Pored redovnih obroka neposredno po završetku obroka, važno je napomenuti da na produkciju mleka utiče i odgovarajući unos tečnosti.

Ana Todorović, strukovni nutricionista i saradnica Centra za trudnice Bebologija će na online predavanju 8. juna od 15 časova govoriti o receptima za zdravu ishranu tokom trudnoće! Prijavite se OVDE.

By: Bebologija