Faze roditeljstva

Saveti patronažne sestre: Kako pomoći bebi koja ima gasove?

Maja Kovačić, patronažna sestra servisa Babica i Bebica svim roditeljima koji se pitaju kako da pomognu bebi kada ima gasove, daje nekoliko korisnih saveta.

Saveti patronažne sestre: Kako pomoći bebi koja ima gasove?

Gasovi kod beba nisu retkost, naprotiv. I do 70% beba povremeno ima gasove i nadimanja, bez obzira da li su na prirodnoj ishrani ili dobijaju mlečnu formulu.Najveći deo gasova beba proguta, a za to ima puno prilika : prilikom hranjenja, sisanja cucli varalica,  dok plače ili ako otežano diše na nos.

Kako preventivno delovati i pomoći bebi, savetuje Maja Kovačić, patronažna sestra servisa Babica i Bebica.

1. Za početak, korisno je korigovati položaj u kojem hranite bebu. 

Bez obzira na način hranjenja, bebina glava treba da bude postavljena tako da je podignuta iznad nivoa želuca. Tako pri hranjenju mleko dolazi do dna želuca i olakšava izbacivanje vazduha, odnosno podrigivanje. 

2. Proverite da li se beba dobro i pravilno pričvršćuje za dojku.

Ako beba napravi dobar vakum, dobro prijanja za dojku, bez zvučnog sisanja, smanjuje verovatnocu unošenja vazduha.

3. Ne čekajte da beba bude jako gladna i da halapljivo počne da sisa ili jede na flašicu. 

Naučite da prepoznate rane znake gladi kod vašeg deteta i da mu date da jede pre nego što počne da plače.

4. Nemojte skraćivati dužinu podoja.

Beba već sa prvim gutljajima dobija veliku količinu tzv. prednjeg meka sa visokom koncentracijom mlečnog šećera, koji bebe teže vare. Ako se beba brzo prebaci na drugu dojku, dobiće puno laktoze koja stvara gasove i brzo će ponovo biti gladna, pa se ceo krug problema ponavlja. Bebu treba pustiti da posisa mleko iz prve dojke, jer je tzv.zadnje mleko bogato mastima, koji bebu duže drži sitom, a ima manje laktoze. 

5. Pomozite bebi da podrigne

Za vreme i posle hranjenja, bebu treba ponuditi da podrigne. Podrigivanje je uobičajen završetak svakog bebinog obroka. Budite strpljivi, ali nemojte držati bebu bespotrebno dugo u položaju za podrigivanje. Ako ne uspeva da podrigne, položite je par minuta na leđa, pa probajte ponovo.

6. Masaža stomačića u smeru kazaljke sata može da pomogne

Da bi dala rezultate, masažu treba vršiti bar tri puta dnevno, najmanje pola sata posle obroka.

7.  Vežbe „vožnja bicikla“

Savijajte i opružajte bebine nogice naizmenično kao da vozi bicikl, zatim ih opružite, pa ih obe savijte i blago pritisnite uz bebin stomačić. Vežbe ponavljajte kad god menjate pelenu, nežno, prateći da li to bebi prija ili ne. Bebino ponašanje treba uvek da vam bude putokaz: ako beba neutešno plače nećete raditi vežbe, već ćete uzeti bebu i pokušati da je smirite kontaktom koža na kožu, grejanjem stomačića, maženjem i tepanjem.
 
8. Sastojci iz hrane koju majka konzumira tokom dojenja u izvesnoj meri prelaze i u mleko.

Oni mleku daju ukus i miris i smatra se da na taj način doprinose bebinom prihvatanju raznovrsne hrane. Ipak, neke od ovih suspstanci mogu da doprinesu stvaranju gasova kod bebe.

Hrana koja može da smeta bebi tokom dojenja: 
Mleko i mlečni proizvodi.
Sojino mleko.
Povrće koje nadima, kao što je karfiol ili brokoli.
Leguminoze / pasulj, grašak, sočivo.

Tokom dojenja majci je potrebna izbalansirana i zdrava ishrana i pojedine namirnice ne treba isključivati ako nije neophodno. Ukoliko beba ima veliki problem sa gasovima, pokušati sa isključivanjem mleka i mlečnih proizvoda tokom dve nedelje, kao i hrane koja izaziva nadimanje kod majke.

Video sa savetima Maje Kovačić možete pogledati OVDE.

by: Bebologija