Faze roditeljstva

Slično ili različito: 8 saveta za izbor imena blizanaca

Izbor imena za bebu nije lak posao. Kada očekujete dve bebice, posao postaje duplo teži ili duplo lepši zavisi iz kog ugla gledate!

Slično ili različito: 8 saveta za izbor imena blizanaca

Iako nekim parovima ovaj deo roditeljstva prođe glatko, mnogima odabir imena stvara ozbiljne glavobolje. Trudimo se da odaberemo ono najlepše ime za svoje dete, koje će mu pristajati i koje će sa ponosom nositi. Kada čekate blizance, onda taj posao postaje duplo komplikovaniji. Sada je tu njih dvoje, a zadatak nije nimalo lak.

Da li da imena budu slična, da li potpuno različita... Mi izdvajamo nekoliko saveta.

1. Slična imena

Blizanci uvek nose neku posebnu vezu. Ipak su rođeni zajedno i tih devet meseci u maminom stomaku su bili nerazdvojni. Kasnije zajedno odrastaju.

Sasvim je razumljivo ako biste voleli da deca imaju slična imena.

Budite obazrivi pri izboru - nemojte da zbog previše sličnosti ljudi počnu da ih posmatraju kao jednu osobu. Imajte na umu da je svako od njih ličnost za sebe.

2. Izgovorite naglas

Pre nego što se odlučite za imena, dobro bi bilo da zamislite da ste u parku i da ih dozivate, pojedinačno i zajedno. Možda će vam izgledati malo neobično ali to vas uskoro očekuje pa proverite kako zvuči, pre nego što postane stvarnost.

3. Igrajte se sa redosledom rađanja

Još jedan sladak i simboličan način da odaberete ime za blizance jeste da im date imena po redosledu rođenja. Na primer, prvo dete može dobiti ime na A, a drugo na B.

4. Imena po junaku

Ukoliko neke likove iz knjige ili filma naročito volite, uvek možete tu pronaći inspiraciju, ali pokušajte da vidite slaže li se ime uz prezime. Kažu da se duža imena lepše slažu uz kraća prezimena i obrnuto, pa pokušajte i igrajte se...

5. Ime prema polu

Iako su dečak i devojčica, uvek možete odabrati slična imena, ili ona koja su na neki način povezana. 

6. Nemojte koristiti iste inicijale

Iako neki roditelji vole da im blizanci imaju iste inicijale, to zbog papirologije nije baš najbolje rešenje, tvrde roditelji koji su to uradili. Zamislite sutra svoje blizance sa istim inicijalima, istim datumom rođenja, istim polom, njihove račune, elektronski nalog, zdravstveni karton. Lako može doći do zabune pa razmislite dva puta. 

7. Rimujte ime

Izbor imena za decu može zaista biti zabavan. Igrajte se i pokušajte da vidite da nema loše rimovanih reči za ime koje želite da date svojim mališanima. Takođe, stručnjaci ne preporučuju da se ime rimuje sa prezimenom (Pera Perić ili Jovan Jovanović)

8. Neka budu potpuno različita

Ukoliko ne želite da ih imenima vežete, onda je najbolje da odaberete dva imena koja su vama lepa i koja biste voleli da nose vaša deca. Ne morate tražiti sličnosti. Svako je individua za sebe i svako od njih će svoje ime poneti na najbolji način.

Pripremila: Vesna S. Izvor: today.com & yumama.mondo.com