Faze roditeljstva

Stenjanje kod beba: šta treba da znate?

Primetili ste da se beba budi češće, grči se i ispušta razne zvukove? Doktorka Slavica Rašajski iz pedijatrijske ordinacije Bebologija Novi Sad otrkiva šta muči Vašu bebu...

Stenjanje kod beba: šta treba da znate?

Dr Slavica Rašajski, pedijatar iz pedijatrijske ordinacije Bebologija Novi Sad iz dugogodišnjeg iskustva savetuje vas o tome šta stenjenje kod bebe može da znači, kao i kada je potrebno da se obratite pedijatru.

U prvim nedeljama, pa i mesecima nakon rođenja, bebe često ispuštaju razne zvukove: plač, coktanje, krkljanje, štucanje, stenjanje...
Stenjanje je bolan, otegnut glas, obično od bola ili neke neprijatnosti koju beba oseća. Može biti prateća pojava kod beba u prvim mesecima (2 do 3 meseca), često praćeno i istazanjem. Javlja se više u toku noći, dok beba spava, ali može se događati i u toku dana. Obično nastaje pri pražnju creva, kada beba ima grčeve, vazduh u digestivnom traktu, prejedanja ili kada bljucka (jer ima refluks želudačnog sadržaja).

Stenjanje obično prestane kada prođu tegobe koje ga izazivaju (pri čemu im treba pomoći da se oslobode vazduha, isprazne stolicu, pravilno hraniti i ublažiti grčeve), pa su bebe u budnom stanju raspoložene, normalno jedu (mokre, prazne creva), napreduju i razvijaju se.

Kada se zabrinuti i obratiti pedijatru?

Stenjanje beba koje traje u kontinuitetu (i danju i noću, u snu i budnom stanju) pri čemu je beba neraspoložena, plačljiva, pospana, slabije unosi ili ne unosi hranu, bljucka ili povraća, ima proliv, crvenilo u predelu genitalija, požuti, otežano diše, ima povišenu temperaturu iziskuje hitnu posetu pedijatru. Navedeni simptomi mogu biti posledica infekcije urinarnog trakta, problema u disajnim putevima ili gastrointestinalnom traktu. Neke infekcije kod beba, naročito urinarne, kao i druga patološka stanja, ne moraju uvek biti praćena povišenom temperaturom, zato je bitno napomenuti da, ako beba stenje, odbija hranu, bljucka, neraspoložena je, treba je odvesti pedijatru bez odlaganja!


Pedijatrijska ordinacija Bebologija u Novom Sadu nalazi se na adresi Bulevar Evrope 38. Na preko 100 kvadratnih metara, nalaze se tri ordinacije koje ispunjavaju najviše evropske standarde, a prednost dolaska u ordinaciju Bebologija u Novom Sadu je i, pored stručnog medicinskog tima, mogućnost da sve potrebne analize obavite na jednom mestu, kao i obezbeđen parking.


by: Bebologija