Faze roditeljstva

Stomačni virus ili upala slepog creva?

Ako se dete požali na bol u stomaku, roditelji obično nisu sigurni kako da odreaguju na pravi način i pomognu, jer ne znaju šta je uzrok. Stomačni virusi i upala slepog creva su najčešći uzročnici bola u stomačiću, a evo i kako da ih razlikujete.

Stomačni virus ili upala slepog creva?

Stomačni problemi su česti kod dece, a roditelji uglavnom nisu sigurni šta je uzrok. Iako je najbolje posavetovati se sa lekarom, postoje načini na koje možete i sami otkriti o čemu se radi, kako biste što brže I bolje odreagovali kako biste pomogli svom detetu.

Kada je u pitanju stomačni virusi deca često imaju povraćanje i dijareju, ili samo osete blagi bol u stomaku i smanji im se apetit. Može se desiti da imaju i kombinacije tih simptoma.

Stomačni virus često je praćen i povišenom temperaturom koja može da traje par dana. Što je više simptoma dete ima, virus će se teže lečiti i sporije prolaziti. Ali, može i da se desi da dete samo jednom povrati i da to bude to.

Kada je u pitanu bol u stomaku, svakako treba obratiti pažnju da nije u pitanju upala slepog creva za koju su simptomi takođe bol u stomaku i povraćanje. Postoji nekoliko načina na koje možete utvrditi da li se radi o upali slepog creva ili o nekom stomačnom problemu:

Dete koje ima upalu slepog creva obično:

Oseća bol oko pupka koji se spušta na dole više ka desnoj strani.
Ima groznicu
Odbija da jede
Bol postaje toliko jaka da dete odbija da hoda i pomera na bilo koji način.
Ukoliko nakon što povrati, dete oseti olakšanje ipak je u pitanju stomačni problem. Ali ako i nakon povraćanja detetu ne bude bolje ili ako prema opštem stanju deteta ipak smatrate da nije samo stomačni grip, i dete se žali na bol, obavezno se javite lekaru.

U kojim sve slučajevima se treba obavezno javiti lekaru?

Ako imate bebu mlađu od godinu dana, obavezno se javite lekaru ako dete ima bilo koji simptom stomačnog problema koji traje duže od dva dana. Najveća bojazan kod stomačnih problema je ta što mučnina i povraćanje dovode do dehidratacije organizma, do koje kod male dece dolazi brže nego kod odraslih. Prema statističkom podacima 1 od 40 beba koje se jave lekaru zbog stomačnih problema budu zadržane u bolnici zbog dehidratacije.

Takođe, obavezno se javite vašem lekaru ukoliko vidite da u sadržaju koje je povratilo ili u stolici primetite krv. Krv nije simptom stomačnih problema, nego se javlja ukoliko se radi o nekoj ozbiljnijoj bakterijskoj infekciji.

Ostali razlozi zbog kojih je potrebno da se javite lekaru podrazumevaju sve bolesti koje traju duže od dva dana kod dece mlađe od dve godine, ili tri dana kod starije dece.

Koliko god da je visoka temperature vašeg deteta to nije razlog za zabrinutost sve dok ona spada. Međutim, ukoliko visoka temperatura traje tri dana kod starije, i dva dana kod mlađe dece obavezno se javite vašem pedijatru jer postoji bojazan da se radi o nekom ozbiljnijem problemu, kao i da će dete dehidrirati.

Hrana i piće kod stomačnog virusa

Ako stomačni problemi vašem detetu izazivaju povraćanje, hrana će biti poslednje što želi. Ali kada "prođe oluja" i kada se detetu vrati malo apetita, počnite da mu nudite hranu, ali umereno.

Preporuka je da se detetu ponudi banana, kompot, pirinač ili tost. Suv keks je takođe dobar.

Važno je da se odlučite za jednu namirnicu i dajete detetu malu količinuda vidite kako će da reaguje i kako će sistem za varenje to da podnese. U slučaju da hrana detetu počne da se "vraća" i tera ga da povrati, sačekajte još malo.

Zbog čestog povraćanja i(li) dijareje dete će izgubiti dosta tečnosti, zbog toga je važno detetu davati čiste tečnosti kao što su voda ili sokovi (prirodni, ceđeni, razblaženi vodom). Treba izbegavati slatka i gazirana pića i bilo šta što sadrži kofein jer podstiče uriniranje što može da ubrza dehidrataciju.

Za decu mlađu od godinu dana, pedijatar će vam verovatno savetovati i oralnu rehidrataciju. Ukoliko dete još uvek sisa, savetuje se češće stavljanje na dojku, ali u manjim količinama. Takođe, ukoliko je dete na mlečnoj dohrani, poželjno je detetu davati da pije manje količine više puta u toku dana.

Manje količine tečnosti ali da se uzimaju češće savetuju se i za stariju decu.

Izvor: yumama.com