Faze roditeljstva

Da li znate čemu služi lek Ozempic?

Lek Ozempic je jedan od onih o čijoj se nestašici puno govorilo. Nutricionista i strukovni dijetetičar Bio Save Group, Jovana Živić pojasnila nam je sve o ovoj temi.

Da li znate čemu služi lek Ozempic?

Ozempik je jedan od najtraženijih lekova u Srbiji. Zbog velike nestašice koja se dogodila, postavilo se pitanje zbog čega je došlo do masovne kupovine ovog medikamenta. O tome nam govori nutricionistkinja i strukovni dijetetičar Jovana Živić.


Lek Ozempic je indikovan za lečenje dijabetes melitusa tip 2 koji nije odgovarajuće regulisan kod odraslih osoba kao dodatak dijeti i fizičkim vežbama. Sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je koncentracija šećera u krvi isuviše visoka, i može pomoći u prevenciji srčanih oboljenja, objašnjava nutricionistkinja Jovana Živić.

Pošto smanjuje glad, često se dešava da osobe koje ga koriste za mršavljenje ne unose dovoljno proteina, a proteini su gradivne materije koja je telu prosto neophodne kako bi proizvodilo kolagen i elastin.Smanjeni apetit često rezultira i manjim unosom tečnosti, hrane. Ovo dovodi do dehidratacije celog organizma, a to nije poželjna situacija.


Trudnoća i dojenje

Ispitivanja na životinjama pokazala su reproduktivnu toksičnost. Postoje ograničeni podaci o primeni semaglutida kod trudnica. Stoga, semaglutid ne treba primenjivati tokom trudnoće. Ako pacijentkinja planira trudnoću ili zatrudni, lečenje semaglutidom treba prekinuti. Lečenje semaglutidom treba prekinuti najmanje 2 meseca pre planirane trudnoće zbog dugog poluvremena eliminacije. Istraživanja su pokazala (koja su isključivo rađena na pacovima) da se u periodu laktacije semaglutid se izlučivao u mleko. S obzirom na to da se ne može isključiti rizik za bebu, semaglutid ne treba primenjivati tokom dojenja. Dejstvo semaglutida na plodnost kod ljudi nije poznato. Semaglutid nije uticao na plodnost mužjaka pacova. Kod ženki pacova zabeleženo je povećanje dužine estrusa i malo smanjenje broja ovulacija pri dozama povezanim sa gubitkom telesne mase majke.

Čini se da najveću brigu predstavlja to što efekti Ozempica nisu dovoljno ispitani. Sva istraživanja su rađena samo na životinjama i nijedno na ljudima.U zvaničnom uputstvu leka se upozorava da do kraja nije utvrđeno kako deluje na trudnice i porodilje, pa se i ne preporučuje njegovo uzimanje.

By: Bebologija

Izvor: https://mediately.co/rs