Faze roditeljstva

Danas je Međunarodni dan babica

Posao babice je izuzetno težak, ali i prelep, jer je za njega potrebno mnogo ljubavi i strpljenja.

Danas je Međunarodni dan babica

Danas se širom sveta obeležava  5. Maj, Međunarodni dan babica. Zanimanje babica jedan je od najlepših, najodgovornijih i najhumanijih poziva, a svoj praznik, 5. maj,  koji se obeležava od 1992. godine sa ciljem da se ova profesija promoviše, većina njih provodi radno. Babice, kao stručne medicinske sestre su spona između pacijenta i doktora, i veoma su bitne za žene koje se nalaze u fazi najvećeg bola i radosti. Posao babice je  izuzetno težak, ali i prelep, jer je za njega potrebno mnogo ljubavi i strpljenja. Zbog toga se na Međunarodni dan babica skreće pažnja na njihov značaj za izgradnju boljeg zdravlja i ojačavanju strukture porodice i zajednice.

Babice pomažu izgradnju zdrave porodice – u rukama babica je ključ za budućnost.

Prema podacima WHO, svakog minuta širom sveta 380 žena začne, 190 žena suočeno je sa neplaniranom i neželjenom trudnoćom, 110 žena doživi iskustvo komplikacija u trudnoći, 40 žena uradi rizičan abortus, 1 žena umre, a za babice se kaže da su one srce i nauka rađanja.

Babice su veoma važan deo svakog porođaja.

Profesija babica je marginalizovana u našoj zemlji. Samo 32 babice rade na 100.000 stanovnika, što je daleko ispod potrebnog broja kako bi mogle da preuzmu uloge koje se zahtevaju od njih. Nadamo se da će se svest o značaju babica povećati kao i da će njihov broj i u našoj zemlji rasti.