Faze roditeljstva

Kada i zašto se bebama menja boja očiju?

Kada se rode, bebe mogu imati svetle oči koje kasnije promene boju. Saznajte zašto i kada će oči vaše bebe promeniti boju.

Kada i zašto se bebama menja boja očiju?

Uz česta pitanja o tome kada beba počinje da sedi, puzi i hoda, mnoge roditelje zanima i kakvu boju očiju će imati njihovo dete. Hoće li bebine oči ostati tako svetle? Da li će beba na kraju imati tatine plave oči? Ili će biti kao mama, smeđih očiju? Zašto se bebama uopšte menja boja očiju? 

Od pigmenta zavisi boja očiju

Kada se bebe rode, posebno one svetle puti, imaju svetlu boju očiju zbog veoma malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. "Količina melanina u šarenici, obojenom delu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati", objašnjava dečji oftalmolog Douglas Fredrick.

Da li se sve bebe rađaju s plavim očima?

Genetika određuje koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u svom telu. DNK koji vaša beba nasleđuje od vas i vašeg partnera određuje hoće li oči biti smeđe, plave, zelene ili druge boje. Dete se može roditi s plavim očima (jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopšte ne proizvode melanin dok je beba u materici), ali nakon rođenja - svetlo podstiče proizvodnju melanina, zbog čega se boja očiju može promeniti tokom vremena.

"Važno je razumeti da nije boja pigmenta ta koja je uzrok promene. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđ pigment u oku", naglašava oftalmolog i dodaje kako je jedini pigment koji imamo u očima smeđ, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svjetlije ili tamnije.

Bez obzira na nauku, čini se kao jednostavna jednačina: Jedan roditelj sa smeđom bojom očiju i drugi roditelj sa smeđom bojom očiju, trebalo bi da znači da će imati bebu sa smeđom bojom očiju takođe, zar ne? Ne, obavezno! Postoje višestruki geni u našem telu koji određuju boji očiju. Čak i ako oboje roditelja ima smeđu boju očiju, moguće je da beba na kraju ima plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negdje u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može preneti kroz niz generacija kao recesivan.

Kakve će boje biti bebine okice?

Kako roditelj s jednom bojom očiju može imati gene za drugu boju očiju? Preko svojih majki i očeva, naravno. "Bebina boja očiju zavisi, ne samo od boje očiju mame i tate, već i od boje očiju baki i deka”, kaže oftalmolog. Zato, ako vi i vaš partner imate smeđu boju očiju, a vaša beba ima zelene, baka ili deka bi mogli biti razlog tome.

Čak i ako ste proverili sve tablice i kalkulatore o boji očiju vaše nerođene bebe, nemojte misliti kako su sva predviđanja čvrsto određena. "Niko, uključujući i lekare, ne može predvideti koju boju očiju će imati vaše dete kada poraste", objašnjava oftalmolog. I šta god vaša beba jede, radi ili koliko je izložena svetlosti, takođe ne znači ništa. Sve je stvar genetike, ničeg više. Ali, treba zapamtiti da ako je beba rođena sa smeđim očima, to znači da već ima količinu melanina određenu genetskim kodom, odnosno, detetova boja očiju se više neće menjati.

Kada je genetika u pitanju, važno je znati da postoje i neinvazivni prenatalni testovi, koji sa sigurnošću mogu otkriti pol, ali i poremećaje kod fetusa.

Trajna boja očiju do godinu dana

Stručnjaci tvrde kako ćete najveću promenu najverovatnije primetiti od šestog do devetog meseca života. Tokom nekoliko nedelja ili meseci, mogli biste primetiti kako bebina boja očiju postaje tamnija. "Promena je zaista postepena da možda nećete ni primetiti sve dok se jednog dana vaše dete ne probudi i iznenadi vas sa drugačijom bojom očiju", objašnjava oftalmolog. Do 12. meseca, većina beba dobija svoju trajnu boju očiju iako dr. Fredrick kaže kako se kod neke dece boja očiju može menjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su veoma retki i promena se ne događa preko noći.

U svakom slučaju, bebina boja očiju promeniće se bez ikakvog uticaja na vid ili neke druge probleme s očima. Ali, ako se boja očiju promeni na jednom oku ili ako premitite da su bebine oči mutne, svakako posetite pedijatra ili dečjeg oftalmologa.

Pripemila: Vesna S. Izvor: miss7mama.hr
Pogledajte ovaj zabavan video: