Faze roditeljstva

Sa mamama o...Aleksandra Popović

Ona je članica Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije.
Sa ženskim gudačkim kvartetom Wonder Strings nastupa godinama.
Mama je jedne devojčice kojoj često savetuje da bude mudra.
Upoznajte u narednim redovima, iz drugog ugla, mamu i violinistkinju Aleksandru Popović

Sa mamama o...Aleksandra Popović

Aleksandra, članica ste Simfonijskog orkestra RTS i sastava Wonder Strings, da li u nekoliko rečenica možete da prenesete našim čitateljkama nešto o svom radu, svojim počecima?

- Sviranjem violine bavim se skoro ceo život, od osme godine. Nisam nikada imala ideju da ću se time baviti, išlo je po inerciji. Tek kad sam se 2000.godine zaposlila kao profesionalni muzičar u Simfonijskom orkestru RTS, shvatila sam koliko mi je taj posao zapravo zanimljv. Čim sam počela da radim u orkestru, shvatila sam da postoji polje u okviru muzike na kojem mogu takođe da se ostvarim a to je vođenje benda, neka vrsta preduzetništva u muzici, pa sam tako osnovala ženski gudački kvartet koji svira različite muzičke žanrove, ne samo klasiku. To je u ono vreme bila inovacija-samo žene i sviranje pop i rok obrada na žičanim instrumentima.

Aleksandra Popović, violinistkinja Simfonijskog orkestra RTS, ustupljena fotografija


Šta je ono što najviše volite kod svog posla i šta Vas najviše motiviše?

- Pre svega sama muzika i mogućnost da se kroz nju izraziš i kreiraš, a onda i sve u vezi tog posla - scena, putovanja, interakcija sa publikom, prenošenje emocija, mogućnost da nastupam na istoj sceni sa zvezdama poput Hose Karerasa, Plasida Dominga, Monserat Kabalje, Bočelija, Najdžela Kenedija i mnogih drugih.


Umetnica ste, ali i mama. Recite nam nešto o Vašoj devojčici?

- Dete sam dobila tek sa 38. godina, kada sam iza sebe već imala značajno životno iskustvo i kada sam bila pomirena da se to nikada neće desiti.Tako da je to bio zapravo savršen trenutak. Ona je bukvalno došla kao dar sa neba i kao najveći blagoslov. Često volim da joj kažem: "Volim te baš takva kakva si" - radoznala,druželjubiva, mila,samostalna,mudra.


Žena ste čije su energija, snaga i muzički talenat neosporni onog trenutka kada neko sa vama razgovara. Koliko Vas je majčinstvo promenilo?

- Hvala na komplimentu. Majčinstvo me nije promenilo,samo mi je dalo krila i novu energiju. Kao da sam životnu radost udvostručila. Naučilo me je da postavim prioritete, da se ne bavim bezveznim stvarima i crpim energiju, da postavim granice u različitim oblastima. Kao da sam dobila na poklon još jedan život koji treba da proživim bolje i mudrije.


Da postoji jedna lepa poruka koju biste voleli da Vaše dete zapamti i nosi kroz život kao neku vrstu nevidljive snage, koja bi to poruka bila?

- Ta poruka je da bude mudra u životu, a to joj često govorim. I njoj i sebi.

Autor: Jovana Milovanović

Instagram profil Wonder Strings: https://www.instagram.com/wonderstringsmusic/