Faze roditeljstva

Sa mamama o... Bojana Stefanović

Ona je pozorišna, televizijska i filmska glumica. Ulogom dečaka u pozorišnoj predstavi "Autobiografija" oduševila je sve prisutne na BELEF-u. Mama je dvoje dece i sa njom danas razgovaramo o roditeljstvu. Njeno ime je Bojana Stefanović.

Sa mamama o... Bojana Stefanović

Bojanu Stefanović ste obožavali u ulozi Nađe u seriji "Ono kao ljubav", ali i u brojnim pozorišnim i filmskim ulogama. Ona je mama i za portal Bebologija govorila je o tome kada sebi kaže: "Bravo, Bojana!", ali i o svojoj ljubavi prema kuvanju i tome kako usklađuje ulogu majke sa profesijom glumice.

Draga Bojana, hvala Vam na izdvojenom vremenu da govorite za Bebologija portal. Vi ste mama dvoje dece. Na koji način ste uspeli da promene koje donosi roditeljstvo uskladite sa poslovim obavezama, odnosno profesijom glumice?

Ja sam dosta bila isključiva. Kada su deca bila mala, ja sam se trudila da porodica apsolutno bude na prvom mestu. Naravno, u skladu sa svojim obavezama u pozorištu gde sam stalni član preko 20 godina. U pozorištu je malo lakše uskladiti roditeljstvo i posao, zbog organizacije proba i večernjih predstava, tako da je izvodljivo posvetiti se porodici. Neke projekte sam, ipak, morala da odbijem. Tako sam funkcionisala do njihove druge, treće godine, a nakon toga sam, kao i sve druge mame iz potpuno drugačijih profesija nastavila sa regularnim poslovnim obavezama. Kao i u svakoj drugoj profesiji izazovno je uskladiti roditeljstvo i posao, ali idemo dan po dan.


Photo: Anđela Grozdanić


Vrlo često čujemo da je, ukoliko žena koja postane majka želi da nastavi sa poslom kojim se pre trudnoće i rođenja deteta bavila, dobra organizacija veoma važna. Da li se slažete ili mislite da nekada jednostavno nije moguće postići sve?

Apsolutno nije moguće postići sve, ali ne mora sve ni da se postigne. To je pitanje koja će svaka majka sebi postaviti u odnosu na ono kako se ona oseća, šta može sebi da uskrati, a da je ne učini previše nezadovoljnom. Ne volim da dajem savete i ne želim da budem neko ko svojim stavovima nameće nešto bilo kome, već smatram da svako prema svom razmišljanju i pogledu na život i životne prioritete treba da odredi na koji način će rasporediti vreme. Potpuno je u redu da mame naprave pauzu, ako mogu, i da se na nekin način potpuno odvoje od profesije naročito u periodu kada je beba mala. Sa druge strane, apsolutno podržavam i one majke koje su spremne i imaju snage, energije, volje i ljubavi da se vrlo brzo nakon rođenja deteta vrate njihovim poslovnim obavezama. Ipak, prvo i osnovno je ono sa početka, a to je da ne možemo u svakom trenutku postići sve, a to i ne trebamo.

Koliko Vas je rođenje dece promenilo i koja je to promena na bolje koju biste izdvojili?

Puno. Ne mogu uopšte da poredim sebe pre i sebe nakon što sam postala mama. Pogled na život i smisao života je dobila porodica i fokus je na njih dvoje. Naravno da mi je i život koji se tiče mog ličnog, unutrašnjeg i duhovnog, poslovnog i društvenog i dalje veoma važan, ali mi je dobrobit dece uvek na prvom mestu.

Ono što je veoma zanimljivo jeste da ste pored glume, razvili i ljubav prema kuvanju i da na blogu Fatmama, ali i na Instagram stranici delite sjajne recepte. Kako je došlo do toga da ljubav prema kuvanju pretočite u blog?

Ja ceo život kuvam i volim to da radim. Nakon drugog porođaja, kada sam bila znatno opuštenija u odnosu na period nakon rođenja prvog deteta i kada sam bolje organizovala vreme koje sam provodila kod kuće sa bebom, nedostajao mi je moj posao na koji nisam mogla još uvek da se vratim, a koji je jedna izuzetno kreativna profesija. Tada sam realizovala ideju da pokrenem blog koji je bio ispunjenje moje potrebe za kreativnim izražavanjem. Meni je kuvanje kreacija, kao i verujem svakome ko voli da kuva, a uz to volim da pišem i fotografišem tako da sam sve spojila na jednom mestu. Od 2016. godine blog je postao i vidljiviji i čitaniji i meni je on predstavljao jednu vrstu lepe zanimacije kojom se bavim kada u svojoj primarnoj profesiji nemam previše obaveza, što se (srećom) poslednih par godina retko kada dešava. To je jedan, mogu slobodno da kažem posao, jer on to i jeste i kada imam obaveze u pozorištu i kada snimam ne mogu da mu se posvetim dovoljno, ali on je tu, postoji sa svim receptima i rado mu se vraćam.

FATMAMA blog


Ukoliko biste mogli da izdvojite omiljenu ulogu do sada, koja bi to uloga bila?

Iako moja karijera traje dugi niz godina ne mogu da izdvojim omiljenu ulogu i to nikada nisam mogla. Svaka uloga je drugačija, inovativna, inspirativna, što one pozorišne uloge, što one ispred kamere. Gluma je profesija koja pruža mogućnost za raznoliku ekspresiju i u tom smislu, evo, sada kada krenem da ih nabrajam i da razmišljam o njima, izdvojila bih možda jednu ulogu. U pitanju je poslednja premijera na BELEF-u, predstava “Autobiografija” Branislava Nušića. U pitanju je komedija, u kojoj sam igrala dečaka Simu, što je meni bilo veoma inspitativno i zabavno, iako je ljudima bilo neobično i suprotno od mene, ali to je zapravo  jedan od najbližih karakaktera mom ličnom unutrašnjem biću i senzibilitetu. Mnogo bliži nego neke ženstvenije uloge koje sam odigrala.


Bojana Stefanović u ulozi dečaka u predstavi "Autobiografija" Branislava Nušića


Za kraj, šta je to što je za Vas na kraju dana važno i zbog čega kažete sebi: Bravo, Bojana!

Na kraju dana je važno da smo svi zdravi i da sam tokom dana uspela da se izborim sa svim izazovima koje život u ovo ludo vreme donosi, a njih je i previše, pa je u svemu tome zadržati, na prvom mestu zdrave misli, mirnu dušu i snažno i hrabro srce veliki uspeh. Kad god prođe dan, a da sam mirna i spokojna kažem sebi BRAVO Bojana!

Zapravo, kažem HVALA i zahvalim se na blagoslovu, jer smo imali još jedan dobar dan.

Autor: Brankica Bjelić