Faze roditeljstva

Sa mamama o... MARIJA HUDOLIN

Kada je pitaju kako sve stiže, odgovara: “A ko kaže da stižem sve?” Duhovita, svestrana i veoma zanimljiva, samo su neki od epiteta koji krase ovu mamu četvoro dece. Priču sa Marijom Hudolin o roditeljstvu, majčinstvu, ali i tome kako zadržati identitet žene bez obzira na to što je postala mama, prenosimo u nastavku teksta.

Sa mamama o... MARIJA HUDOLIN

Na samom početku ovog razgovora, mogla sam da shvatim da je u pitanju žena koja veoma zrači pozitivnom energijom, pa me je to navelo da pomislim da je takva i kada je majčinstvo u pitanju. Kako smo viđanje zakazale za 08 ujutru, Marija je započela priču o obavezama u tom maniru:

- Da se vratimo na prvu rečenicu sa početka: Kako sve stižem? Iako, naravno ne stižem sve, ustajanje u pola 6 svakog jutra je obavezno. Osnovno zanimanje mi je sada taxi vozač, jer svako dete ima svoje vanškolske aktivnosti i čini mi se da sam pre svega upravo to- profesionalni vozač- našalila se na samom početku Marija Hudolin.

Marija Hudolin- mama, supruga i preduzetnica

Rođena u Sarajevu, živela je u Srbiji, ali i u Americi, a zbog prirode suprugovog posla, česte selidbe su deo njihov života. Trenutno žive u Skoplju, a ona ističe da su upravo te selidbe uticale na zajedništvo njihove porodice.

- Kada ste usmereni jedni na druge, daleko od svoji bližnjih, držite se zajedno. Takođe, za decu su selidbe bile veoma značajne, jer su učili nove jezike, upoznavali različite kulture i tako razvijali sebe na jedan poseban način.

Često se u poslednje vreme priča o ženskom identitetu, a Vi ste neko ko o promenama koje donosi majčinstvo vrlo otvoreno pričate.

-Tako je. Ja sam uvek otvoreno pričala o tom gubljenju i vraćanju svog identiteta kroz majčinstvo. Većina mama, a i sama sam prosla kroz to, život svede na decu. Da, deca su daleko najvažnija na svetu, ali moramo voditi računa i gde je žena, odnosno gde sam JA u celoj priči. Zapravo, tu se radi o brojnim i psihičkim i fizičkim promenama. Postati mama ne znači biti samo mama i izgubiti sebe.

Nazivaju Vas i SUPERMAMOM I SUPERŽENOM, ali Vi kažete da zbog toga što imate četvoro dece niste bolja mama od žene koja ima jedno dete.

-Upravo tako. Ja uz svoju decu i od svoje dece učim svakoga dana. Imati četvoro dece je moj izbor i želja mog supruga i mene. Na koji način ću se ja izboriti sa obavezama koje to donosi je samo na meni. Stvar je ličnih afiniteta i sposobnosti da se organizuješ. Uloga žrtve majčinstva nikada nije bila moj izbor, baš suprotno. Čak i onda kada se nisam osećala dobro sama sa sobom, trudila sam se da to promenim.

Marija ima četvoro dece- Anna Sophie, Markus, Pia Marie, Elisabeth

U jednom trenutku ste odlučili da sve svoje poslovne obaveze ostavite po strani i budete “samo” mama?

- Nova vremena spojile su ulogu žene i majke u jedno, a na ženi je da to prepozna i osvesti. Ono što sam ja osvestila jeste da ne žudim za tim da budem majka kakva sam želela da budem pre nego što sam se ostvarila u toj ulozi, već da budem ponosna na to kakva sam žena i majka sada, a to je ono što bih želela da poručim i svim mamama koje ovo čitaju- veoma je važna poruka koju je poslala moja sagovornica.

Koje su Vaše “Nikad neću” koje ste porekli?

(smeh) Da, bilo je mnogo tih nikada neću biti mama koja, pa sad: daje deci slatkiše, dozvoljava im da gledaju crtane filmove ili koriste telefon za ručkom. To je teorija, u praksi su stvari skroz drugačije.

Srećna mama su i srećna deca- da li se slažete?

Zdrava porodica je osnova svega. Gde je srećna porodica- tu su i srećna deca. Mi smo jedan tim koji jako dobro funkcioniše i dogovorom sve rešavamo.  Deca su uključena u svaki segment našeg života, jer kako deca uče? Iz primera svojih roditelja. A sada, kada su deca porasla, suprug i ja proživljamo drugu mladost. Samo uz veliko poštovanje i ljubav je moguće opstati, održati brak i uživati u svakom danu.

Iz te želje da svojoj porodici pružite najbolje nastala je i prirodna kozmetika za decu BabyBoo.

Želela sam da svojoj deci pružim najbolju negu, koja jako često nije bila dostupna kod nas. Kada sam upoznala moju sadašnju poslovnu partnerku Tanju, shvatile smo da delimo iste vrednosti i zajedno krenule u ovaj veliki poduhvat. Veoma ozbiljno smo istraživali tržište i došle do zaključka da je ovakva kozmetika zaista preko potrebna kod nas. A ono što je nama bilo najvažnije jeste to što su i u ovom projektu, zajedno sa nama, učestvovala i naša deca. Još jedno divno iskustvo za sve nas.

Ovaj i više nego prijatan razgovor smo privele kraju i zaključile sledeće: Da, žena može biti i mama i supruga i uspešna u svom poslu, ali je vrlo važno da ta odluka bude na njoj. Da se žena oseća dobro u svojoj koži i da bude poštovana i voljena od strane svog partnera, kao njenog oslonca, jer samo srećna i zadovoljna žena može istinski uživati u majčinstvu.

PripremilaBrankica Bjelić