Faze roditeljstva

Sa mamama o...Tea Puharić

Tea je rediteljka čiji će projekti tek dobiti pravi zamah. Razgovarali smo sa njom o majčinstvu, poslu koji je kreativan i uz koji se stalno razvija. Pročitajte u narednim redovima više o tome...

Sa mamama o...Tea Puharić

Tea recite nam nešto više o vašem poslu, inspiraciji koja dolazi iz umetničkog rada i koji su to projekti na koje ste posebno ponosni(da li postoji neki koji biste izdvojili)?

- Nepravedno mistifikovan, a zapravo divan posao koji objedinjuje kreativu, pedagogiju i posao vodiča. S druge strane, veoma sistematičan i zahteva konstantan rad na sebi. Sve u svemu, nikada ne bih menjala svoj poziv.

Savremeni svet je ženama nametnuo velike izazove.Od toga da moraju biti savršene majke, ostvarene karijerno, do toga kako bi bilo poželjno izgledati.Koji je Vaš način da se nosite sa time? Koja je vaša mera za dobar, ispunjen život?

- Niko ne može da mi nametne bilo šta, osim ja sama sebi. A ako sam sama sebi nametnula - bitno mi je i uživam u tome, dakle, nije mi teško. Lišena sam iluzije da savršena majka postoji. Samo se trudim da pravim neke druge greške, ne iste kao moji roditelji. Karijera mi je primarna u životu i tu nemam nikakav pritisak, nikad mi nije dovoljno i uvek imam potrebu još da stvaram. Što se izgleda tiče, u godinama sam da je krštenica važnija od estetike, te vodim računa o izgledu jer je to investicija u moje buduće zdravlje, poslovni utisak i primer koji dajem svojoj deci. A mera je...nekad nežno prema sebi, a nekad rad red i disciplina. Balans za mene nije u tome da budem uvek umerena, već ga dožovljavam zapravo kao klatno - izađeš iz balansa, pa ga uspostaviš, pa iskočiš na drugu stranu, pa ga uspostaviš...i tako čitav život. 


Nedavno ste postali mama po drugi put. Koja je bila prva misao nakon što ste ugledali svoju devojčicu?

- "Koji sam ja sebi car!". Iskreno. Pošto sam se porodila direkt sa crvenog tepiha Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, te je od momenta prijema do momenta porođaja prošlo 15 minuta u najležernijoj atmosferi i, kao što je jedna moja drugarica napisala: "Porodila se, a nije ni ajlajner pokvarila". Fenomenalan je i moćan osećaj kad vidiš šta tvoje telo može i sa kakvom neizmernom lakoćom.


Mama ste i jednog sjajnog dečaka. Ispirčajte nam nešto o njemu?

- On je jedan čarobnjak. I retko sofisticiran džentlmen. I programer. I džindžer. I mačevalac. I veliki fan "Dnevnika jednog šonjavka". Ljubitelj životinja. Morsko biće. Planinar. Neopisivo nežan i druželjubiv. Pronicljiv. Pametan. Zanimljiv. Tačan. Pažljiv. I sve je to trenutno veoma klimavo jer je u predpubertetu i čuje samo pola prve rečenice koju mu kažem jer mu zozoni zvrje u glavi.


Koju biste poruku ostavili svojoj deci, da bude neka vrsta vodilje kroz život?

Pismo Aji iz knjige "Blank" Feđe Štukana. Trenutno su takva vremena. Pitajte me za par godina, biće nešto drugo.

Autor: Jovana Milovanović

Fotografije: Tea Puharić, ustupljene fotografije