Faze roditeljstva

Sa mamama o...Tijana Gojković

Tijana je u medijima dugi niz godina.
Bila je voditeljka zabavnih formata, ali ovoga puta kreirala je projekat "Roditeljstvo u fokusu".
Mama je tri prelepe devojčice.
O ulozi očeva u roditeljstvu, planovima za budućnost i majčinstvu, govorila je za naš portal.

Sa mamama o...Tijana Gojković

Tijana voditeljka ste, urednica profila "Kafoholičarke" koji ima zavidan broj pratilaca.Kako ste uspeli sve da uskladite i kako je uopšte nastala ideja o profilu kao što je pomenuti?

- Ja sam najpre bila voditeljka i novinarka, to je moje zanimanje za koje sam se opredelila, a zapravo završila sam Matematički fakultet. Sada počinjem da ostvarujem i te snove kada sam želela da budem programer. Već 18 godina sam u medijima. Kafoholičarke su došle spontano, kada sam se porodila sa drugim detetom imala sam mnogo slobodnog vremena. Sa svojom najboljom drugaricom Biljom sam volela da ispijam kafe, slušam praktične savete i tako je i nastao profil. Kafoholičarke su moja mala televizija.

Recite nam nešto o projektu "Roditeljstvo u fokusu"?

- Želela sam da se vratim na male ekrane sa nečim što će biti korisno roditeljima. Vodila sam samo zabavne formate i ovo je bio iskorak za mene. Osmislila  sam "Roditeljstvo u fokusu" sa ciljem da pomognem svim mamama i tatama, ne samo novopečenim roditeljima. U prvoj emisiji gost mi je patronažna sestra servisa „Babica i Bebica“, Maja Kovačić. Sa njom smo pričali o grčevima kod beba i tome kako da preveniramo mastitis. Ostatak epizoda ćete pogledati. Nadam se da će roditeljima biti od koristi jer Internet je prepun i tačnih, ali i netačnih informacija. Stručnjaci će biti moji sagovornici i tome se najviše radujem.

Voditeljka Tijana Gojković u razgovoru sa patronažnom sestrom servisa Babica i Bebica - Majom Kovačić

Mama ste tri devojčice, čemu ih učite i šta je ono što je vaš najveći fokus pri njihovom odrastanju?

- Najvažnije mi je da budu dobri ljudi i da njih  tri budu upućene tokom života jedna na drugu. Razlika između njih nije velika. Klara je najstarija, ona ima 7. godina. Njih tri se jako vole i to mi je najvažnije. Trudim se da decu učim pravim vrednostima. Ono što iz moje perspektive predstavlja problem jeste da je najizazovniji period onaj kada deca krenu u kolektiv. Tada će se susreti možda i sa onom decom koja sa svojim roditeljima ne razgovaraju dovoljno. To je onaj prostor kada može da dođe do nerazumevanja ili sukoba. Možda nije popularno reći, ali ponekada moram svesno i kontraintuitivno da "iskvarim" svoje dete time što ću mu reći da mora da se izbori za sebe i da ne dozvoli da ga neko maltretira. Uvek sa svojim  detetom razgovaram o tome kakav mu je bio dan. Trudim se da im objasnim kako da pravilno reaguju u situacijama kada ih drugo dete povredi ili poželi da povredi. Učim ih i da odgovore kada treba.


Kolika je uloga tate u roditeljstvu?

- Velika. Neizmerna. Moramo da počnemo da razgovaramo o tome da mama jeste važna, ali da tata mora da bude sto posto uz mamu, jer to su i njegova deca. Ja sam od svog muža imala kompletnu podršku i zaista sve radimo zajedno. Onda kada sam se ja budila zbog dece, budio se i on. Prolazili smo timski kroz sve.


Da postoji jedna poruka koja treba da ostane Vašim devojčicama za njihovo odrastanje, koja bi bila?

- Rekla bih im da uvek biraju ljubav, da budu dobri ljudi. Da veruju da ljubav može da pokrene sve. Moram i ženama da uputim jednu važnu poruku da ne čekaju idealne trenutke jer takvi trenuci ne postoje. Ohrabrite se i budite mame , jer ne postoji ništa lepše kada te dete ujutru probudi i zagrli.

Autor: Jovana Milovanović

Fotografije: Tijana Gojković (privatna arhiva)

Link do emisije "Roditeljstvo u fokusu" https://www.telegraf.tv/zivot-i-stil/80933-roditeljstvo-u-fokusu-kako-se-resiti-grceva-kod-bebe