Faze roditeljstva

Sa mamama o...Vesna Dedić

Ona je novinarka i spisateljica kojoj ne treba praviti grandiozne uvode. Njena karijera je njena najlepša uvodna reč.
Za Bebologiju je govorila Vesna Dedić.

Sa mamama o...Vesna Dedić

Danas ste uspešna poslovna žena sa karijerom koja traje i intervjuima koje mnogi od nas vraćaju i ponovo gledaju – kao neku vrstu motivacije, ohrabrenja ili prosto želje da čuju nešto lepo i inspirativno. Verujem da svako od nas ima prelomni momenat u životu kada sam sebi izgovara – baš ovim želim da se bavim! Koji je bio Vaš prelomni momenat te vrste?

- Nikad ga nisam imala.Ja sam bila mala kada sam ušla u svež novinarstva i ostala.Prelomni momenti u životu se nisu ticali izbora posla već nekog drugog tipa odluka koji se vezuju za moral, kodeks novinarske časti i moju emotivnost.


Svedočimo tome da je u modernom društvu najteže biti žena koja se ne boji rada na sebi, usavršavanja i napredovanja. Kako ste se kroz život borili sa predrasudama i preprekama i da li je uopšte bilo nekih?

- Još uvek se borim. Živimo u zemlji gde je lakše biti prosečan nego talentovan, član nekog klana umesto misliti svojom glavom i naravno agilan muškarac umesto misleća žena.

Čitajući Vaše knjige, posebno me je uvek dirnula posveta Vašoj kćerki Lenki. Koliko je Lenka Vaša motivacija i da li ste kroz njeno odrastanje bili restriktivni ili ona vrsta roditelja koja pušta svoje dete da samo formira svoje slobode i želje?

- Posao roditelja je da od prvog pogleda svog deteta da sve od sebe da upozna tu ličnost i učini sve da joj pomogne da nađe svoje mesto na ovom svetu u skladu sa svojim interesovanjima, talentima i karakterom. Posao majke je da bude luka, a dete je odgovorno gde će pustiti sidro i da li će na tom brodu koji se zove život biti mali od palube ili kapetan.Bitno je da ga kao roditelj naučiš da ume da se raduje svakom jutru, da ume da sačuva sebe od oluje i da pruži ruku svakom ko tone.


Spadate u one žene koje su zaista profesionalno postigle u svojoj branši gotovo sve. Kakvi su vam planovi za budućnost? Šta je to što biste voleli da se dogodi u nekom budućem periodu?

- Moja jedina želja za buduće godine je da sačuvam bliskost sa detetom, ljubav čitalaca i gledalaca, svoje zdravlje i radost koju ću da delim sa što više bezbrižnih ljudi u ovoj zemlji.

Da imate jednu poruku koju želite da ostavite svojoj kćerki, koja bi ona bila? 

- Pun joj je telefon takvih poruka. Ne mogu da izdvojim jednu.Uostalom ono što je dobra poruka za nju možda nije za neku drugu kćerku.

Autor: Jovana Milovanović

Fotografije: https://vesnadedic.rs/galerija/