Faze roditeljstva

Terapija matičnim ćelijama za bolji život obolelih od Multipla Skleroze

Od multipla skleroze (MS) prema podacima iz 2021. godine, u svetu ima oko 2,8 miliona obolelih. Na svakih 5 minuta, ovaj broj se povećava za 1 obolelog. U SAD, broj ljudi koji živi sa MS je oko milion, a u Srbiji se procenjuje da je taj broj oko 9.000.

Terapija matičnim ćelijama za bolji život obolelih od Multipla Skleroze

Multipla skleroza  je teška, autoimuna neurološka bolest nepredvidivog, neretko progresivnog toka, koju prate brojne remisije i pogoršanja. Najčešće se javlja izmedu 20. i 40. godine života, a žene oboljevaju gotovo dva puta češće u odnosu na mušku populaciju.

Sunčici Stošić iz Vranja je 2012. godine dijagnostikovana upravo multipla skleroza. Prve tegobe Sunčica je osetila u svojoj 22. godini života u vidu otežanog ustajanja zbog utiska slabosti u nogama, što je trajalo jedan dan i spontano se povuklo. Sledeće tegobe primećuje 2006. godine u vidu nestabilnosti pri hodu, što je trajalo dve nedelje i spontano se povuklo, a 2009. godine je hospitalizovana zbog bolova u dubini desnog oka, smanjene oštrine vida i glavobolje.

Međutim, ona je nakon duge borbe dočekala divne vesti. Kako navodi njena porodica, multipla skleroza i njena progresija su stopirani.

Sunčica je primila matične ćelije HSCT tehnikom, odnosno proces nekoliko hemoterapija, vađenja njenih zdravih matičnih ćelija i vraćanja istih u organizam. Nakon sprovedene terapije, analize su pokazale da je MS stopirana, ali da je stopirana i progresija te bolesti, što za njenu porodicu predstavlja vid zaceljenja nakon 23 mučnih godina borbe - navodi njena ćerka, a prenosi Telegraf.rs.

Polazeći od činjenice da je MS autoimuna bolest, transplantacija matičnim ćelijama ima za cilj da ,,resetuje’’ hiperaktivni imuni sistem obolelog. Ukratko, krioprezervirane matične ćelije daju se pacijentu intravenskom infuzijom nakon što je hemioterapijom imuni sistem potpuno i delimično ,,oboren’’. Nakon transplantacije narednih par nedelja sledi bolnička suportivna terapija i monitoring dok ne dođe do uspostavljanja ,,novog’’ imunog sistema kojeg date matične ćelije grade iz temelja.

Ovakav vid terapije potencijalno bi mogao da bude spas obolelima od ove teške bolesti, a otvara mnoga vrata istraživanjima i eventualnoj primeni kod brojnih drugih poremećaja koje prati oštećenje mijelinskog omotača nervnih ćelija – oštećenja kičmene moždine i perifernih nerava, amiotrofične lateralne skleroze (ALS), Alzhajmerove i Parkinsonove bolesti- reči su Kristiana Martina, medicinskog direktora Bio Save Fondacije.

Da i Srbija bude deo svetskih dostignuća u medicini i lečenju, da svim porodicama iz Srbije koje su deponovale matične ćelije iz pupčanika svojih beba, budu dostupni najbolji evropski i svetski stručnjaci, najprestižnije bolnice i bolnički centri, da se svi zaintesovani pacijenti iz Srbije informišu na pravi način i saznaju sve o koracima u lečenju i procesu koji ih čeka, pobrinuće se svojim ugledom, trudom i znanjem Bio Save Fondacija.

by: Bebologija  Izvor: Telegraf.rs