Faze roditeljstva

Zašto je domaća supica lekovita

Tradicionalno se u domaćinstvima našeg podneblja obrok započinjao supom. Iako je to veoma duga tradicija naših baka i prabaka, današnja istraživanja potvrđuju brojne zdravstvene koristi ovog toplog predjela.

Zašto je domaća supica lekovita

Najvažnije je da možete napraviti bezbroj različitih kombinacija povrća i mesa, tako da vašim klincima neće dosaditi ukus. Potaži su čak i prilika da zamaskirate ukus neomiljenog povrća, tako da vaši mališani uživaju u obroku neznajući da upravo klopaju brokoli ili spanać – kaže za Bebologiju Jovana-Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar.

E evo i nekoliko odgovara na pitanje zašto je ovaj veoma hranljiv i lagan obrok zapravo lekovit:

1. Istraživanja pokazuju da deca (a i odrasli) ne unose dovoljno povrća. Supe mogu doprineti povećanom unosu i usklađivanju sa preporučenim brojem porcija. Gotovo svako povrće se može koristiti u supi. Zato dodajte sveže ili smrznuto povrće u supe da biste obezbedili dovoljan unos povrća i dodali ukus.

2. Supe od pasulja i posnog mesa ili ribe su odlični izvor proteina. Bareno meso ili riba su oblik proteina koji se najlakše vari. Bareno meso je odličan izbor kada se vaši mališani ne osećaju dobro i nemaju sjajan apetit jer će uneti lagan a hranljiv obrok.

3. Kalorijska vrednost. Većina supa sadrže vrlo  malo masti, i imaju nisku kalorijsku vrednost. To ih čini dobrim izborom za svakoga ko treba da smanji unos masne hrane i ukupan dnevni unos kalorija. Sa druge strane vrlo je lako povećati kalorijsku vrednost, dodavanjem pavlake, jaja ili testenine.

4. Supa je odličan način da povećate unos tečnosti. Imajte u vidu da povećan unos tečnosti, smanjuje osećaj gladi. Zato odaberite ili da supa bude užina - jer u tom slučaju neće smanjiti apetit vaših mališana za glavni obrok. Sa druge strane ako imate malog bucu, počnite ručak sa supom.

5. Idealna i za zimu i za leto. Zimi je supa odličan način da se zagrejete. To ne znači da supa treba da bude deo ishrane samo tokom hladnih meseci. Leti je zbog pojačanog znojenja potrebno unositi više tečnosti i to tečnosti koja sadrži elektrolite tj. minerale. Zato je mlaka supa idealna I za tople dane.

6. Kada pravite domaću supu, smanjujete sadržaj štetnih sastojaka. Kupovne supe bilo da je reč o kockama, kesicama ili supi u tetrapaku, sadrže brojne aditive i visok nivo soli. Najčešće je povrće koje se koristi u indiustrijskoj proizvodnji vrlo niskog kvaliteta, a isto važi i za meso. Što kvalitetnije sastojke koristite u pripremi jela, to će i finalni proizvod biti kvalitetniji. Zato odaberite sveže, organski ili prirodno gajeno povrće i komade mesa bez kože i masnih delova. Kao začin koristite himalajsku so i biber, sušeno povrće i sveže ili suve biljne začine.

7. Kada pravite supu, ne bacajte kosti. U stvari ako kuvate, na laganoj vatri, meso sa kostima, tetivama i ligamentima, dobićete ukusnu  supu koja je bogata želatinom, kolagenom i glicinom i ima prirodno anti-inflamatorno (protiv upalno) dejstvo. Želatin ima pozitivnan uticaj na zdravlje kostiju i zglobova, zahvaljujući glicinu može da pomogne u poboljšanju memorije, smirenju ali i kvalitnijem snu.

Na kojoj temperaturi da je pripremite?

- Supu je potrebno pripremati metodom sporom kuvanja. Dakle na srednje visokoj temperaturi, tako da blago ključa, kako bi se sačuvali hranljivi sastojci – ističe Jovana Srejić Ferluga.

Bezbroj načina za pripremu

Supa naravno može da se jede sa kockicama mesa i povrća koje ste koristili za pripremu. Moj predlog je da iskoristite priliku i skuvate veliku količini, tako da vam deo tečnosti ostane. Taj bujon kasnije  možete koristiti za pripremu potaža, kako biste dodatno povećali količinu povrća – savetuje Jovana.

Recept za ukusan i zdrav potaž

1. Zagrejte malu količinu ulja u loncu na srednje visokoj temperaturi. Dodajte praziluk i celer; propržite 4 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk; pripremajte sve zajedno 1 minut. Dodajte iseckanu šargarepu i krompir i povrće po izboru (brokoli, spanać, karfiol, bundevu, grašak, crvenu papriku).

2. Dodajte bujon (koji vam je ostao od prethodno pripremane supe) i vodu, kada proključa smanjite toplotu, poklopite posudu i kuvajte 20 minuta ili dok se povrće ne skuva.

3. Gotov potaž izblendirajte (u više tura). Dodajte začine so i crni biber. Ukrasite pavlakom i svežim biljem po vašem izboru.

Prijatno :)

By Bebologija