Faze roditeljstva

3 znaka da je porođaj blizu

Celu trudnoću trudnica sa nestrpljenjem iščekuje dan kada će upoznati svoju bebu. Koja 3 simptoma ukazuju da je porođaj blizu, saznajte u nastavku.

3 znaka da je porođaj blizu

Iako postoji niz znakova koji su pokazatelj da se porođaj bliži, postoje 3 osnovna koji se dešavaju u periodu od 24 do 48 sati i koji prethode porođaju.

1. PUCANJE VODENJAKA

Pucanje vodenjaka može biti delimično i potpuno.

Ukoliko je delimično pucanje vodenjaka radi se “test” kako biste znali da nije u pitanju nevoljno mokrenje koje je karakteristično za deveti mesec. U periodu od jednog sata, u ležećem položaju, na svakih 5 minuta menja se veš i ukoliko je natopljen više od 50% ili ako u stojećem položaju, u roku od pola sata, veš menjamo na svakih 5 minuta i on je u potpunosti natopljen, to je siguran znak da je vreme za porodilište.

Potpuno pucanje vodenjaka podrazumeva isticanje 1- 1.5 litar tečnosti. Tada je potrebno odmoriti u ležećem položaju pola sata i onda krenuti u porodilište.

2. KRVARENJE

Ispadanje sluzavo- krvavog čepa (sluzav, protkan nitima krvi) vrlo često uznemiri buduće mame, ali on nije pokazatelj da je porođaj blizu i nekada može da prođe i nekoliko dana do trenutka kada porođaj krene. Međutim, ukoliko se javi krvarenje, poput menstrualnog, u porodilište se kreće odmah.

3. KONTRAKCIJE

Jasan znak da je porođaj krenuo su prave kontrakcije, koje su, za razliku od Brakston-Hiksovih (lažnih) kontrakcija, intenzivnije, bolnije i češće i ukoliko se dešavaju na 10 i manje minuta, znači da je porođaj krenuo i da je vreme da se uputite ka porodilištu. Tokom kontrakcija, senzacije koje oseća žena su individualne- probadanje u krstima i u donjem delu stomaka ili tvrd stomak.

Ukoliko ste se odlučili da sačuvate matične ćelije Vaše bebe, pored torbe za porodilište, neka vam pri ruci bude i set koji nosite sa sobom u porodilište. 

by: Bebologija