Faze roditeljstva

6 najvažnijih hormona u trudnoći

Hormoni su tokom trudnoće esencijalni pokretači procesa u organizmu. Saznajte kojih 6 hormona su najvažniji...

6 najvažnijih hormona u trudnoći

U tekstu pronađite 6 najvažnijih hormona koje vaš organizam drže u ravnoteži i koji vam pomažu da ostanete u drugom stanju.

1.Gonadotropin

Gonadotropini su hormoni koje prirodno proizvodi deo mozga koji se zove hipofiza.To je endokrina žlezda koja proizvodnjom gonadotropina stimuliše aktivnost polnih žlezda i utiče na lučenje polnih hormona.Oni omogućavaju ovulaciju.U toku trudnoće, izlučivanje gonadotropina prestaje da bi, posle porođaja, njihovo delovanje postepeno ponovo započelo.    

2.Humani horionski gonadotropin (hCG)

Ovaj je hormon onaj koji stvara tkivo trofoblasta. U trudnoći, ćelije trofoblasta pomažu u povezivanju oplođene jajne ćelije sa zidom materice, a kasnije postaju deo placente. Ovaj hormon koji proizvodi placenta poznat je i pod nazivom hormon trudnoće.

3.Progesteron

Progesteron priprema za trudnoću i porođaj, pa dominira u drugoj polovini menstrualnog ciklusa kako bi stimulisao rast endometrijuma za prihvatanje embriona ako je došlo do oplodnje, ali reguliše i njegovo ljuštenje ako do trudnoće ne dođe.

4.Estrogeni

Estrogen je polni hormon koji se, pored progesterona, luči u jajnicima žene i utiče na stvaranje jajnih ćelija. Zaslužan je za razvoj sekundarnih polnih karakteristika u pubertetu, odnosno rast dojki, pojavu malja u genitalnom delu, kao i nastanak menstrualnog ciklusa. Nakon završetka puberteta, ovaj hormon nastavlja da utiče na menstrualni ciklus, a osim toga što štiti koštani sistem, pomaže i u održavanju optimalnog nivoa holesterola.On pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa, kao i u trudnoći.

5.Oksitocin

Hormon oksitocin pomaže ženi da se porodi, ojačava vezu mame i bebe, ali ima i veoma važnu ulogu u organizmu muškarca. To je hormon koji proizvodi hipotalamus, a izlučuje ga hipofiza.

6.Prolaktin

Prolaktin je hormon koji luči endokrina žlezda hipofiza i odgovoran je za laktaciju, odnosno, proizvodnju mleka. Njegova glavna funkcija je da pripremi mlečne žlezde za dojenje, i da održi normalnu funkciju dojenja nakon porođaja. Ovaj hormon takođe ima važnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa, odnosno, u procesu ovulacije.


Pripremila: Jovana Milovanović

Izvor:https://www.compoundchem.com/2019/02/28/pregnancy-hormones/