Faze roditeljstva

Centar za trudnice Bebologija- mesto podrške budućim mamama i tatama

O svom iskustvu nakon završenih programa koji se realizuju u okviru Centra za trudnice Bebologija, govori mama, Marija Paunović.

Centar za trudnice Bebologija- mesto podrške budućim mamama i tatama

U Centru za trudnice Bebologija odvijaju se programi koji za cilj imaju podršku i pružanje konkretnih saveta i proverenih informacija budućim roditeljima, a nakon svakog programa trudnice i buduće tate izlaze sigurniji u sebe i svoje sposobnosti. Jedna od njih je tada trudnica, a sada mama, Marija Paunović, koja sa velikom zahvalnošću i rečima hvale govori o dvodnevnom programu "Mlečni put", psihofizičkoj pripremi za trudnice, ali i programu "Tatologija" u kojem je učestvovao njen suprug.

Šta Vam je bilo najznačajnije kada je u pitanju dvodnevni program za buduće roditelje "Mlečni put"?

Od ogromnog značaja mi je bila tema o dojenju, kupanju i povijanju bebe. U porodilištu, bez obzira što je tim ljudi bio tu i pomagao oko podoja i kupanja, ipak je postojao osećaj, barem u tom prvom periodu, (pogotovo prvorotkama) da smo prepuštene same sebi i u tom momentu, meni je bio potreban moj muž samo da me zagrli i da zajedno brinemo o bebi. U tim prvim danim javlja se i strah da li ću imati mleka, da li ću čuti bebu kad bude plakala u toku noći i mnoge druge brige, koje verujem muče skoro sve roditelje.

Da li ste zahvaljujući programima spremniji i relaksiraniji dočekali porođaj i prve dane sa bebom?

Dolazi do velikih promena, počev od emotivnog stanja, a u krajnjoj liniji i fizičkih promena. Smatram da su predavanja u Bebologiji bila od izuzetnog značaja, posebno kad je reč o činjenici da porodilja može da doživi šok nakon porođaja kada stomak “nestane”. Sve te sitne stvari su zapravo bitne stvari, kako bi žena bila pre svega psihički spremna na sve, bez upadanja u paniku.

Naglasila bih da je čak i moj muž išao na predavanja Tatologija (u okviru Bebologije) i da ,sada u ovim postporođajnim trenucima, zaista pokušava da mi olakša sve i da razume svako moje stanje, svaku moju promenu raspoloženja, a posebno tu neku brigu, ponekad iracionalnu.

Kada je u pitanju psihofizička priprema, koliko Vam je ona pomogla tokom samog porođaja?

Psihofizička priprema koju vodi babica Vesna Vuletić u Centru za trudnice Bebologija je zaista, po mom mišljenju, veoma značajna i neophodna svakoj ženi, pogotovo prvorotkama. Počev od činjenice da je bitno da se zna koja faza porođaja je u pitanju, do toga što je bitno da se žena snađe u svakom trentku. Naglasila bih i da bolove koje sam ja osetila pred sam porođaj (tzv. udari na anus, odnosno osećaj da mi se jako ide u wc) uspela sam da iskontrolišem upravo zahvaljujući vežbama, odnosno trećem tipu disanja. 

Sve vežbe koje sam radila na psihofizičkoj pripremi, a kasnije i kod kuće, pomogle su mi da opustim mišiće i prepustim se porođaju. I ono što nisam verovala, a zaista je tako, to je činjenica da bol koji žena oseti je bol koji ona zaista može da izdrži/istrpi. Moguće je i da je ovo sve iz razloga što sam ja stvarno u tom kolektivu koji je bio uz mene - doktor, babice, anesteziolog, osetila toliko pozitivnu atmosferu i toliku podršku, da je sve bilo lakše uz njih i sa njima. 

Sve reči hvale za tim Centra za trudnice Bebologija i nadam se da ćemo se uskoro ponovo družiti!

by: Bebologija