Faze roditeljstva

Da li znate kada se razvija čulo ukusa kod bebe?

Čulo ukusa kod beba se razvija još u maminom stomaku! Saznajte više u nastavku...

Da li znate kada se razvija čulo ukusa kod bebe?

Razvoj čula ukusa kod bebe započinje veoma rano u trudnoći i prolazi kroz nekoliko ključnih faza:

Prvi trimestar:
Oko 8. nedelje, receptori za ukus počinju da se formiraju na jeziku fetusa. Do 14. nedelje, oni su dovoljno razvijeni da počnu da komuniciraju sa nervnim sistemom.
Drugi trimestar:
U ovom periodu, rececptori za ukus postaju funkcionalni. Beba može da detektuje različite ukuse koje proguta kroz amnionsku tečnost, a ukusi poput slatkog, gorkog, kiselog i slanog počinju da se razlikuju. Fetus preferira slatko, što može biti vidljivo kroz pojačanu gutanje amnionske tečnosti kada je ona slatka.
Treći trimestar:
Čulo ukusa nastavlja da se razvija i postaje sve složenije. Različiti ukusi koje majka konzumira mogu uticati na amnionsku tečnost i posredno na iskustvo ukusa bebe. Na primer, ako majka jede hranu bogatu začinima, fetus može da oseti te ukuse.

Faktor koji utiče na razvoj čula je na prvom mestu  ishrana trudnice. Različite namirnice koje trudnica konzumira mogu promeniti ukus amnionske tečnosti i time izložiti fetus različitim ukusima.Takođe, genetski faktori mogu uticati na razvoj čula ukusa i na to kako će dete u budućnosti reagovati na različite ukuse. Iako u manjoj meri nego ishrana i genetika, izloženost različitim hemikalijama i supstancama može uticati na razvoj čula ukusa kod fetusa.

Razvoj čula ukusa kod fetusa igra važnu ulogu u kasnijem prihvatanju različitih vrsta hrane. Beba koja je bila izložena različitim ukusima tokom trudnoće može biti otvorenija za isprobavanje različitih namirnica nakon rođenja. 

by: Bebologija