Faze roditeljstva

Koji sve testovi na trudnoću postoje?

Sumnjate da ste trudni i pitate se koji je sledeći korak? Saznajte u nastavku na koji način možete da potvrdite trudnoću...

Koji sve testovi na trudnoću postoje?

Ukoliko mislite da biste mogli biti trudni, potrebno je da uradite test i uverite se. Kućni testovi trudnoće mogu se razlikovati po tome koliko rano će otkriti trudnoću. U mnogim slučajevima možete dobiti pozitivan rezultat testa kod kuće već 10 dana nakon začeća. Za tačniji rezultat, sačekajte dok vam izostane menstruacija da biste uradili test. Ako uradite test prerano, on može biti negativan čak i ako ste trudni. Ako dobijete negativan test, a zatim izostane menstruacija, uradite još jedan test.

Šta su zapravi testovi na trudnoću?

Test trudnoće je način da utvrdite da li ste trudni. Ako je vaš test na trudnoću pozitivan, to znači da ste trudni. Ako je test negativan, to znači da niste trudni. Testovi trudnoće rade tako što otkrivaju humani horionski gonadotropin (HCG), hormon koji vaše telo proizvodi kada ste trudni.

Od samog početka trudnoće, žensko telo počinje da prolazi kroz promene kako bi podržalo ćelije koje će se razviti u  bebu. Jedna stvar koja se dešava veoma brzo je proizvodnja HCG. Ako ste trudni, Vaše telo počinje da proizvodi više HCG. Vaši nivoi HCG počinju da se povećavaju kada se oplođeno jajna ćelija implantira u matericu - otprilike šest do 10 dana nakon začeća.

Postoje dve glavne vrste testova trudnoće - testovi urina i testovi krvi. Često ćete kod kuće uraditi test urina uz kućni test trudnoće. Ova vrsta testa je dostupna u slobodnoj prodaji (ne treba vam recept od lekara) i u različitim rasponima cena.

Testovi krvi za proveru trudnoće vrše se u laboratoriji i uključuju davanje uzorka Vaše krvi. Preporuka Bebologije jeste Bio Save laboratorija u kojoj možete potvrditi trudnoću i nakon toga, uraditi prenatalni test koji će Vam doneti bezbrižnije trudničke dane. 

Ukoliko je testom potvrđena trudnoća, potrebno je da se obratite ginekologu kako biste i putem ultrazvučnog pregleda dobili potvrdu trudnoće i procenu zdravlja ploda. Obično se radi transvaginalni ultrazvuk u ranim fazama trudnoće kako bi se videlo srčano kucanje ploda i utvrdilo tačno trajanje trudnoće.

by: Bebologija